onsdag 1 juni 2011

Oroa sig, istället för att leva?

”Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den ene och se ner på den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.” (Matteus 6:24)

Mammon är det arameiska namnet för pengar och det kan bli en avgud. Om våra liv styrs av jakten på pengar och oron för att pengarna ska räcka till, så kan vi fråga oss vem som egentligen är gud i våra liv. Det som upptar våra sinnen borde ju vara Herren, eftersom vi ska älska honom av hela vårt hjärta, av hela vår själ, av hela vårt förstånd och hela vår kraft (Matt. 22: 37).

Jesus säger:

Gör er inte bekymmer för ert liv, vad ni skall äta eller dricka, inte heller för er kropp, vad ni skall klä er med. Är inte livet mer än maten och kroppen mer än kläderna?” (Matt. 6: 25)

I det österländska samhället, som Jesus levde i för 2000 år sedan, var oron för pengar, mat och kläder mer brännande än för västerlänning på 2000-talet. Man var beroende av att skörden växte till och fick regn, att boskapen fick ordentligt med bete. Blev det torka och nödtider, så hade man kanske inte mat att ställa fram på bordet. Kläder fick man spinna och sy själva, och tvätta för hand i vattendragen, vetet maldes för hand i kvarnar till mjöl och brödet bakades på stenhällar som man värmde upp med eld. Om man var anställd så tjänade man en denar om dagen, vilket inte räckte långt med familjer som bestod av fru och kanske 10-15 barn.  Till dessa yrkesarbetare säger Jesus:

Gör er inte bekymmer för ert liv, vad ni skall äta eller dricka, inte heller för er kropp, vad ni skall klä er med. Är inte livet mer än maten och kroppen mer än kläderna?” (Matt. 6: 25)

Men han säger också samma ord till oss idag. Gör er inte bekymmer. Och hans uppmaning träffar rätt. Vi bekymrar oss idag kanske mer än någonsin, fast den österländska människan kanske skulle ha tyckt att vi inte borde ha anledning att göra det.

Vi oroar oss inte för om vi har mat och dryck, men vi oroar oss för vad vi äter. Om det är nyttigt eller inte, hur mycket eller lite vi ska äta. Vi oroar oss inte för om vi har kläder, men att välja ut vad för kläder vi ska ha på oss blir ett bekymmer.

Vi oroar oss för om vi ska bli smittade av svininfluensan, eller ehec-bakterien,  vi oroar oss för terrorister, kriminalitet, vi oroar oss för lågkonjunkturen, hälsoproblem, miljöförstöringen, den globala uppvärmningen och arbetslösheten. Vi oroar oss för vad folk ska tro om oss, vad folk ska tänka, om vi klarar alla mål i skolan, om vi klarar målen på jobbet, om vi ser bra ut, om vi har cancer, om kommer att bli bortglömda, om vi blir ensamma och övergivna.

Jesus säger att inte bara Gud kommer på andraplats om vi grubblar på allt det jordiska, vi glömmer bort själva livet, vi glömmer att leva. 

Är inte livet mer än maten” , säger Jesus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar