lördag 11 juni 2011

Kraft och styrka genom evangelium i ord och sakrament

Denna inre människa, det nya kristna jaget, den ande som säger ja och amen till allt det Gud vill, kan vara liten eller stor i en kristen, den kan vara svag eller stark. Är den svag och liten är den i ständig fara för att anfallas av tvivel, av frestelser och av satans alla listiga angrepp. Är den stark och livaktig så rinner angreppen lättare av, man står ut, fast det gör ont, man dras inte lika lätt med av det onda.

Men vi kan alltid med Paulus be för andra och oss själva att Gud Fadern:

i sin härlighets rikedom skall ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande.”

Men hur gör han det? Hur kommer Anden till oss? Hur hör Gud vår bön så att vi blir starkare? Anden verkar inte på något annat sätt än genom nådens medel: Ord och sakrament. Genom Guds Ord, Bibeln, genom dopet, nattvarden och avlösningen ger oss Gud av sin Ande.

Men han vill att vi skall be om Anden, precis som Paulus gör. Och då hör Gud våra böner så att Han gör vår inre människa starkare, genom evangelium i ord och sakrament. Bönen är i sig inget som varken upptänder eller stärker tron, men när vi ber om Hans Ande, om nåd, och styrka och kraft, om förlåtelse så ger Han oss allt detta genom evangelium i Ord och sakrament. På inget annat sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar