lördag 25 juni 2011

Moderna försök att ersätta kristendomen med människotankar


"Låt er inte fråndömas segerkransen av någon som ger sig hän åt 'ödmjukhet' och går upp i syner av änglarnas tillbedjan och som utan orsak är uppblåst i sitt köttsliga sinne (Kol 2:18)

Den människotillverkade fromheten är inte utdöd. Den fromhet som inte är nöjd med Kristus allena utan vill stifta en hel uppsättning regler och förhållningssätt för att vinna fördelar hos Gud är i högsta grad levande. Inom den romerska kyrkan föreskriver man än idag särskilda fastedagar, och dagar då man bara får äta viss mat, man säger att man befinner sig i en högre rang om man som präst eller munk avstår från äktenskapet. Men allt detta förutsåg Gud genom aposteln Paulus i hans 1:a brev till Timoteus:

"Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer somliga att avfalla från tron och hålla sig till villoandar och till onda andars läror.  De kommer att förledas av hycklare och lögnare, som är brännmärkta i sina samveten  och som förbjuder folk att gifta sig och befaller dem att avstå från mat som Gud har skapat för att tas emot med tacksägelse av dem som tror och känner sanningen. " (1Tim. 4:1-3)

Villolärarna i Kolosse fanns med i församlingen. De talade också om Kristus. Men det som kännetecknar ett begynnande avfall från tron, en förvandling från en levande gudstro till lagreligiositet är att man inte längre sätter Kristus i centrum. Man är mer intresserad av att undervisa om religiösa plikter, spekulationer om andliga ting och fromhet än frälsningen genom Jesus Kristus.

Man "håller sig [inte] till honom som är huvudet. Från honom får hela kroppen den tillväxt som Gud ger, stödd och sammanhållen som den är av sina leder och senor." (Kol 2:19)

Den fariseiska ”kristendomen” tror att församlingen får andlig tillväxt genom moralpredikan. Men sann kristen tro vet att den sanna tillväxten handlar om att vara förenad med huvudet för Kristi Kyrka; Kristus själv, ty  " från honom får hela kroppen den tillväxt som Gud ger".

Mot varje försök att ge församlingen tillväxt och styrka, enighet och sammanhållning genom mänskliga ansträngningar, genom projekt och organisation, får vi sätta Guds modell: att sätta Kristus i centrum för predikan, för verksamheten, för församlingen och för individen:

"Från honom får hela kroppen den tillväxt som Gud ger, stödd och sammanhållen som den är av sina leder och senor." (Kol 2:19)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar