lördag 2 juli 2011

Att göra Guds Lag enkel för sig


Problemet med att fokusera på yttre saker, yttre små regler och ritualer är att de är så lätta att uppfylla, att lät luras att tro att man uppfyllt lagen genom att hålla dem. Vi vill hellre ha en enkel princip att följa: tvätta dig, fasta, åk till Mekka, be fem gånger om dagen, gå inte på bio, har håret uppsatt, ge tionde; än att ha ett bud som kräver allt av oss:


älska Herren din Gud av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft. Sedan kommer detta: Du skall älska din nästa som dig själv. Inget annat bud är större än dessa." (Mark. 12:30, 31)

För problemet är, vi kan tvätta oss tio gånger om dagen, fasta, åk till Mekka, be fem gånger om dagen, undvika bio, popmusik, har håret uppsatt, ge tionde utan att älska Gud och vår nästa.

Det är därför Jesus säger till fariseerna: ” Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig.”

Det är inget svårt att lyda yttre principer. Det svåra är att älska Gud och medmänniskan med sina hjärtan, i ord, tankar och gärningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar