lördag 11 juni 2011

Kraft åt den inre människan

”Jag ber” säger aposteln, ”att han i sin härlighets rikedom skall ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande, och att Kristus genom tron skall bo i era hjärtan och ni skall bli rotade och grundade i kärleken.”

Han bad inte om hjälp med sina bekymmer, han bad inte om pengar eller att Gud skulle bota faster Märtas onda tår. Alla dessa saker är goda saker vi kan be om. Men hans bön i dagens text gällde det som byggde upp församlingen i Efesus, och gjorde henne fast i en orolig omvärld.

För det som verkligen hjälper en skara kristna att stå ut och orka att kämpa mot djävulen världen och vårt eget kött är varken pengar, yttre ro eller frihet från krämpor. Det som får oss att vara glada och frimodiga så att vi inte ger upp är att:

”han i sin härlighets rikedom skall ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande, och att Kristus genom tron skall bo i era hjärtan och ni skall bli rotade och grundade i kärleken

Han talar inte om att de skall bli frälsta. Dessa i Efesus var redan troende, de hade en inre människa. Han ber att de skall få kraft och styrka åt sin inre människa genom sin Ande.

Den inre människan är den nya naturen som skapades när de föddes på nytt genom Ordet och dopet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar