tisdag 16 december 2014

Glädjens budskap om nåd för fattiga syndare

Glädjens budskap, budskapet om vår korsfäste och uppståndne Frälsare är för de ödmjuka eller ”för de fattiga” som Lukas säger. Det är alltså för de som inte har något eget av rättfärdighet att skryta över.

Det är inte de friska som behöver läkare utan de sjuka.” säger Kristus, ” Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga utan syndare." (Mark 2: 17)

Han förbinder dem som har ett förkrossat hjärta. Det är en sådan Gud vi har. Han älskar oss och lämnar oss inte åt vårt elände. Genom evangeliet så får vi våra sår omplåstrade, syndens och skuldens sår. Förbandet heter nåd och förlåtelse.

Han ropar ur frihet för de fångna och befrielse för de bundna. Tyngden av skuld som drar oss ner har Kristus tagit ifrån oss på korset. ”Om nu Sonen gör er fria, blir ni verkligen fria.” (Joh 8, 36), säger Kristus.

Vart femtionde år skulle Israel fira jubelåret då slavar skulle släppas fria och alla som belånat sina marker skulle få tillbaka dem. Kristus talar om att denna jordiska förebild får sin uppfyllelse i hans ankomst. I Nasaret gick profetian i uppfyllelse som sade:

Herren har smort mig till att…predika ett nådens år från Herren”.

Nåd betyder att du och jag får allt gratis som vi inte förtjänat. Frihet från skuld och frihet från dom. Genom Jesu offer på korset, äger vi rättfärdighet inför Gud. Ingenting kan längre skilja oss från vår Frälsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar