lördag 26 maj 2012

Kyrkan skapas av Gud


"Tungor som av eld visade sig för dem och fördelade sig och satte sig på var och en av dem.  Och de uppfylldes alla av den helige Ande och började tala främmande språk, allteftersom Anden ingav dem att tala." (Apg 2:3)

Plötsligt kom dånet, står det. I ett nu förvandlas en skara som passivt hade väntat till en skara som plötsligt gör det Kyrkan skall göra: förkunna och tala till människor.

Detta skall vi stanna vid.

Dånet kom plötsligt. D.v.s. det var ingenting som producerades fram. Det överraskade dem. Eldstungor visade sig och fördelades på dem, precis enligt Jesu löfte att de skulle bli döpta i Ande och eld.  Och de började tala eftersom Anden ingav dem att tala.

Märker ni skillnaden. Tidigare hade lärjungarna under Jesu tid varit mest mottagare. Efter Jesu himmelsfärd var de "före detta lärjungar" till Jesus, nu har situationen helt förändrats nu är det lärjungarna som talar en grupp, en församling, en kyrka, p.g.a. Anden. De som hade tagit emot tal av Jesus talar nu själva. Anden talade genom dem.

Vi lär oss idag att Kristi Kyrka är en skapelse av Gud.  Initiativet när kyrkan skapas kommer inte från människor, utan från Gud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar