måndag 14 maj 2012

Hur skapas en bedjare?


Hur man blir en bedjare, hur man blir ett Guds barn?

Eftersom Gud är helig i sig själv förstår vi att ingen i egen kraft kan förskaffa sig förmånen att träda fram inför Hans ansikte. Psalmisten säger:

"Vem får gå upp på HERRENS berg? Vem får träda in i hans helgedom? Den som har oskyldiga händer och rent hjärta". (Ps.24:3,4)

Har någon av oss det i oss själva? Är kanske någon from äldre kristen så helgad att han kan träda fram i egen rättfärdighet inför Gud? Nej, ingen kan i kraft av sin egen lydnad inför Guds heliga lag ta fram så mycket helighet ur sitt eget hjärta att han i kraft av den kan träda fram inför den Helige. Ingen.

Skriften säger:

"Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren?  Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken." (Job.25:4-6)

Gud skaffar sig ett egendomsfolk, Gud skaffar sig bedjare genom att rena oss genom Kristi blod. Skriften säger:

"Han har offrat sig själv för oss för att friköpa oss från all laglöshet och rena åt sig ett egendomsfolk, som är uppfyllt av iver att göra goda gärningar. "
(Tit. 2:14)

Genom att Kristus offrat sig för oss, lidit döden i vårt ställe, så har vi en renhet inför Gud, inte för att vi är lydiga, utan för att Kristus varit lydig i vårt ställe, inte för att vi sonat vår skuld, utan för att Kristus sonat den genom sitt eget blod på korset, inte för att vi lyckats försona oss med Gud, utan för att Kristus försonat oss med Gud. Vårt förhållande inför Gud grundar sig alltså inte på vår förtjänst, utan på Hans nåd. Det var därför Daniel kunde be:

"Böj, min Gud, ditt öra till oss och hör...det är inte på grund av vår rättfärdighet utan på grund av din stora barmhärtighet som vi kommer inför dig med våra böner."
 (Dan.9:18)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar