söndag 27 maj 2012

Anden, Kyrkans Hjälpare under 2000 år genom Ordet


Vi lär oss att Kristi Kyrka är en skapelse av Gud.  Initiativet när kyrkan skapas kommer inte från människor, utan från Gud.

Det var inte så att det plötsligt dök upp en person som hade karaktär och goda ledaregenskaper som samlade lärjungarna som Jesus lämnat efter sig, de förenades inte p.g.a. en ideologi, eller att de efter långa överläggningar enats om en gemensamt program. Nej, det enda vi ser är en himmelsk uppenbarelse av eld och storm precis som Gud uppenbarade sig i det gamla förbundet för Moses på Sinai, och så är Kyrkan ett faktum.

Pingsten är en milstolpe i Guds frälsningshistoria, precis som påsken var det. Kristi Kyrka är född därför att Hjälparen den helige Ande kom till sin Kyrka. De som påstår att Anden kom till Kristi kyrka på pingstdagen och sedan så småningom lämnade sin Kyrka för att komma tillbaka på Azusa street 1906 bortser helt ifrån att Jesus sagt att den heliga Ande skulle komma för att stanna.

Han säger ju: "Och jag skall be Fadern, och han skall ge er en annan Hjälpare, som alltid skall vara hos er" (Joh.14:16) 

Men vart har Anden varit dessa två tusen år i Kyrkans mörka historia? Ja, Anden kom till apostlaämbetet, Anden inspirerade det apostlarna skrev och Anden gör precis det Han skulle göra, än idag och som han gjort i 2000 år i den kristna kyrkan: nämligen att vara en Hjälpare när Han undervisar oss genom Ordet. 

Kristus hade varit lärjungarnas personliga lärare. När vi lyssnar till Andens Ord: Bibeln, accepterar vi att Anden trätt in som Kristi  ställföreträdare fram till dess Han kommer. Han hade ju sagt:

"Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er." (Joh.14:26)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar