måndag 28 maj 2012

Guds väldiga gärningar förkunnades den första pingsten


"Nu bodde i Jerusalem fromma judiska män från alla folk under himlen. Och när dånet hördes samlades folkskaran, och alla blev mycket uppskakade, eftersom var och en hörde sitt eget språk talas.  Häpna och förundrade sade de: "Är de inte galiléer, alla dessa som talar?  Hur kan då var och en av oss höra sitt eget modersmål?  Vi som är parter, meder eller elamiter, vi som bor i Mesopotamien, Judéen eller Kappadocien, i Pontus eller Asien i Frygien eller Pamfylien, i Egypten eller Libyen åt Cyrene till eller är inflyttade främlingar från Rom,  vi som är judar eller proselyter, kretenser eller araber - vi hör dem tala på vårt eget språk om Guds väldiga gärningar." (Apg 2:5ff.)

Vi människor är ju väldigt sensationslystna. Och när vi läser berättelsen om pingsten är det lätt att vi fastnar vid just den yttre sensationen. Tänk om man kunde vart med där och hört stormen och sett eldstungorna och bevittnat det fantastiska språkundret! 

Men istället för att se på förpackningen så ska vi se på innehållet. Visst var det fantastiskt det som skedde. Det var ju Gud själv som visade att allt kom från Honom, att församlingen var Hans skapelse. Men vad var det egentligen som kom ur hela skeendet. Svaret är:

"vi hör dem tala Guds väldiga gärningar."

De talar inte om människors väldiga gärningar. De talar inte om vad vi ska göra för att bli heliga, de ger inte Guds lag som Moses på Sinai. Nej de talar Om Guds väldiga gärningar. De talar om vad Gud gjort.

Vad är det för väldiga gärningar?

Psalmisten säger:

"genom väldiga gärningar ger hans högra hand frälsning." (Ps.20:7)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar