torsdag 31 oktober 2013

Vem gick den andra milen?


"Om någon av er har en tjänare som plöjer eller vaktar boskap, säger han då till honom, när han kommer hem från marken: Kom genast och ät.  Säger han inte i stället: Laga nu till vad jag skall äta och fäst upp dina kläder och passa upp mig medan jag äter och dricker. Sedan får du själv äta och dricka.  Inte tackar han tjänaren, för att denne gjorde det han var tillsagd att göra? Så skall också ni säga, när ni har gjort allt som krävs av er: Nu är vi tjänare utan uppgifter. Vi har bara gjort det vi var skyldiga att göra." (Luk 17: 7-10)

Man kan tycka att tjänaren som arbetat hela dagen med åker eller boskap och sedan kommer hem redan gjort sin plikt. Men Jesus säger att plikten också innefattar att gå den andra milen, att inte bara ge livklädnaden, utan manteln också.


Men å andra sidan har Wiersby rätt i att den andra milen är övernaturlig i meningen att det är en kärlek som bara den kan ha som är född av Gud, en människa som har mött Guds kärlek i Kristus.

Men ger oss Kristus inte en lag som är omöjlig att hålla? Han säger ju inte att vi bara ska förlåta sju gånger, utan sju gånger sjuttio (Matt 18: 22). Han säger att vi inte bara ska göra så gott vi kan, utan vara fullkomliga som vår Fader i himlen är fullkomlig (Matt 5: 48).
 

När lagen predikas på detta sätt så måste vi alla erkänna att vi alla misslyckas. Inte finns någon som vänt andra kinden till alla gånger, och som givit inte bara livklädnaden utan manteln. Jo, det finns faktisk en. Hans namn är Jesus Kristus.

Han hade inte begått någon synd, och svek fanns inte i hans mun. När han blev smädad, smädade han inte igen, och när han led, hotade han inte, utan överlämnade sin sak åt honom som dömer rättvist.  Och våra synder bar han i sin kropp upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort från synderna och leva för rättfärdigheten. Och genom hans sår har ni blivit botade.” (1 Pet 2: 22-24)


På korset kastade de romerska soldaterna lott om hans mantel. Hade han velat behålla den, så hade han kunnat göra det. Kristus uppvisade den fullkomliga lydnaden inför Gud när han levde ett rättfärdigt liv. Men han vandrade inte bara den första milen, för sig själv. Han vandrade också den andra milen åt oss. Om Gud frågar oss efter var vår rättfärdighet är så får vi svara att vi har den rättfärdighet han kräver av oss. Vi tillräknas nämligen den det rättfärdiga liv Jesus levde.


”Men när tiden var fullbordad sände Gud sin Son, född av kvinna och ställd under lagen, för att han skulle friköpa dem som stod under lagen, så att vi skulle få söners rätt
.” (Gal 4: 4-5)

2 kommentarer:

  1. Det är en härlig och uppfriskande blogg du har :-) Gud välsigne dig! Länkar mer än gärna vidare till din blogg.

    SvaraRadera