tisdag 1 oktober 2013

Ska en kristen falla för enkla lösningar på bekostnad av lydnad för Guds Lag?"Därefter tog djävulen honom upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i världen och deras härlighet. Och han sade: "Allt detta vill jag ge dig, om du faller ner och tillber mig."  Då sade Jesus till honom: "Gå bort, Satan! Ty det står skrivet: Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du tjäna." (Matt 4:8ff)

Jesus var sänd till världen för att frälsa världen, för att rädda världen. Satans förslag är att det finns genvägar till att nå världen.  ”Gå genom mig.” 

När han visade världen, för Jesus, all kärlekslöshet, alla trasiga relationer, alla ensamma människor, alla brott, all avundsjuka, alla orena förhållanden så kunde man lätt tänka att Satan har verkligen världen i sin hand. Och kunde han överlåta den genom priset av att man tillbad honom, så vore det kanske en lockande tanke, en enkel utväg. En väg som inte gick via ett kors.

Men satan ljuger. Även fast det ser ut som om djävulen är kung över världen, så är han det inte. Gud är mäktigare, och han segrade till sist, inte genom att ge upp inför ondskan, utan genom att vandra lidandets väg till korset. Det var så satan besegrades.

Även om Guds väg är smal,  medan satans väg är bred och bekväm, låt oss inte ge upp inför ondskan.  Tänk inte på Guds rike, tänk på pengar, ära och karriär”, säger satan.” Tänk inte på Guds rike och Kyrkan, häng ihop med världens barn och gör som de! Kolla vad mycket roligt de har som ger sig hän åt sexuella njutningar före och utanför äktenskapet. Strunta i att lyda läraren och arbetsgivaren, dina föräldrar.  Gör det som du själv tycker är bäst. Läs romaner istället för Bibeln!

När satan själv kommer med sådana förslag, så ber han oss att böja oss för mörkret. Men vi böjer oss inte för någon annan än Gud.

"Gå bort, Satan! Ty det står skrivet: Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du tjäna."

Så lyder Kristus Gud Fadern i alla avseenden och faller inte för frestelsen.  Adam hade fallit för satans förslag, men Jesus gör det Adam borde ha gjort. Han avvisar Satans förslag. Eva diskuterade med Satan. Jesus förhandlar aldrig med den onde, utan citerar Guds Ord. Det står skrivet. Tre gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar