måndag 30 september 2013

Att handla tanklöst och tro att Gud ska agera skyddsnät



Sedan tog djävulen honom till den heliga staden och ställde honom på tempelmurens utsprång och sade: "Om du är Guds Son, så kasta dig ner! Det står ju skrivet: Han skall ge sina änglar befallning om dig, och de skall bära dig på händerna, så att du inte stöter din fot mot någon sten." Jesus sade till honom: "Det står också skrivet: Du skall inte fresta Herren, din Gud."” (Matt. 4: 5 – 7)

När Jesus säger, med en kropp som varit utan mat i 40 dagar, att människan lever inte endast av bröd, utan ” av varje ord som utgår från Guds mun”, så uttrycker han sin förtröstan på att Gud inte skulle ta  kål på honom med fasta, precis som Abraham litade på att Gud hade en lösning någonstans trots att han just var på väg att göra det obegripliga, att offra sin son på ett altare.

Ståendes troligen på tempelmurens utsprång vid Kidron dalen, vilket innebar en höjd på ungefär 140 meter, så föreslår satan ungefär: 

Om du nu litar på Gud, så kan ju du ju tvinga honom att agera, genom att kasta dig ner. Du kan ju på så sätt pröva Gud och också bevisa för världen att Gud skyddar.”

Var det inte ett bra förslag? Skulle inte Jesus visa att han inte litar på
Gud genom att försöka tvinga honom till handling, genom att förmå honom att bevisa sig. När Jesus själv bevisade sig inför Thomas, att han var uppstånden, genom att be honom känna i de genomborrade händer, så var det inte med glädje han sade: ”Därför att du har sett mig, tror du. Saliga är de som tror, fastän de inte ser." (Joh 20: 29)

Djävulen citerar en bibeltext.  Han skall ge sina änglar befallning om dig, och de skall bära dig på händerna, så att du inte stöter din fot mot någon sten.” Men texten handlar inte om att pröva Gud. Satan har tagit bort några ur den text han citerar.

Ty han skall ge sina änglar befallning om dig att bevara dig på alla dina vägar.” (Ps 91: 11)

Det vill säga, han bevarar dig, när du följer hans vilja, vandrar på de vägar han vill att vi ska gå. Att pröva Gud, eller utmana Gud, eller fresta Gud, är inte ett uttryck för tro, utan otro.

”Jesus sade till honom: "Det står också skrivet: Du skall inte fresta Herren, din Gud”

Att handla tanklöst och sedan tänka att Gud nog ordnar det, är inte att visa prov på tro. Ja, Gud tar hand om oss, men på sina vägar, när vi sköter våra jordiska kall, inte när vi går före och tror oss kunna göra saker, och sen ska Gud följa efter. Nej, det är att pröva Gud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar