tisdag 17 september 2013

Gud kan använda sådana som människor inte räknar med



det som för världen var oansenligt och föraktat, ja, det som inte var till, har Gud utvalt”  (1 Kor 1: 28)
 
Låt oss se hur Gud använder de här omvända förhållandena också i människors liv.

Låt oss se på några exempel. Jefta som levde ungefär 1100 år före Kristus var son till Gilead. Han var född av en sköka, alltså en prostituerad, medan hans bröder var födda av Gileads fru. Hans far tog honom hem, men hans bröder föraktade honom och drev bort honom. Men Jefta var en duktig stridsman, så när Israel fick problem med ammoniterna, så vände sig Israels äldste till Jefta för hjälp. Med Guds Andes hjälp, besegrade Jefta tillsammans med  Guds folk Israel ammoniterna och han fungerade som domare, alltså en sorts ledare, i Israel, under 6 år. Hebreerbrevet räknar Jefta till en av trons hjältar (Hebr 11: 32)

Gud ser inte till barndom eller bakgrund.   

det som för världen var oansenligt och föraktat, ja, det som inte var till, har Gud utvalt”

Rut som var moabitiska, ett folk som inte ens hörde till Guds folk, gifte sig med Boas, och blev stammoder till Kristus.

Vi ser också hur den samariska kvinnan, om vilken Jesus säger: ”fem män har du haft, och den du har nu är inte din man.” (Joh 4: 18) och som var halvhedning, blir omvänd och vittnade för sitt folk om Kristus.

David var bara en enkel herdepojke, och så ung att han knappt räknades när profeten Samuel kom för att smörja en kung.

det går inte efter vad en människa ser. En människa ser det som är för ögonen, men HERREN ser till hjärtat." (1 Sam 16: 7)

Gideon hade inte heller han någon märkvärdig bakgrund. Han var en enkel vingårdsman. Israel var ansatt av midjaniterna och hade stora problem. När Guds ängel kommer till honom för att kalla honom att tjäna Guds folk, så svarar han:

O Herre, hur skulle jag kunna rädda Israel? Min ätt är ju den oansenligaste i Manasse och jag själv den ringaste i min fars hus." (Dom 6: 15)

Men det var just genom Gideon Guds folk befriades från sina fiender.

det som för världen var oansenligt och föraktat, ja, det som inte var till, har Gud utvalt”

1 kommentar: