fredag 20 september 2013

Inget eget beröm därför att allt är en gåva av Gud



Vi blir inte frälsta genom vår egen kraft, vad vi gör eller hur kloka vi är. Aposteln skriver:

I den tid som nu är ville han visa sin rättfärdighet: att han själv är rättfärdig, när han förklarar den rättfärdig som tror på Jesus.  Men vad kan vi då berömma oss av? Allt beröm är uteslutet. Genom vilken regel? Genom gärningarnas? Nej, genom trons regel.” (Rom 3: 26-27)

Nej, inför Gud kan vi inte skryta över något eget. Frälsningen kommer som en fri gåva från Gud. Den handlar om att Gud förklarar oss rättfärdiga därför att all vår skuld lades på Kristus
när han hängde på korset.

Aposteln skriver:

”Honom har ni att tacka för att ni är i Kristus Jesus, som Gud för oss har gjort till vishet, rättfärdighet, helgelse och återlösning, för att det skall ske som står skrivet: Den som berömmer sig skall berömma sig av Herren.” ( 1 Kor 1:30, 31)

Församlingen i Korint hade drabbats av högmod och skrytsamhet. De pratade ofta och ivrigt om sina andliga nådegåvor och krafter.  Aposteln vill hejda de genom att visa att allt vi äger är gåvor ur Guds hand. Därför är det i Herren vi ska berömma oss. Inte i oss själva.

När vi inser detta, det är då vi kan tjäna Gud som aposteln säger:

Vi predikar inte oss själva, utan Jesus Kristus som Herren, och oss som era tjänare för Jesu skull. Ty Gud som sade: "Ljus skall lysa fram ur mörkret", han har låtit ljus lysa upp våra hjärtan, för att kunskapen om Guds härlighet, som strålar fram i Kristi ansikte, skall sprida sitt sken. Men denna skatt har vi i lerkärl, för att den väldiga kraften skall vara Guds och inte komma från oss.” (2 Kor 4: 5-7)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar