onsdag 11 september 2013

Sådden vid vägkanten

Jesus sade:


De vid vägen är de som har hört ordet, men sedan kommer djävulen och tar bort det ur deras hjärtan, så att de inte kan tro och bli frälsta.” (Lukas 8: 12)

Det är människor som hör, budskapet går in i öronen, men de hör ändå aldrig. Deras hörande leder aldrig till tro. Kanske har de gått i kyrkan någon enstaka gång, eller hela sitt liv, men budskapet påverkar inte alls. Man pratar om att hälla vatten på en gås. Vattnet rinner bara av, för att gåsen har fett i fjädrarna.


Texten säger att det är djävulen som tar bort Ordet. Tänk så allvarligt det är att inte lyssna och ta till sig av Guds Ord. Det kan ibland handla om att man lånar sina öron åt andra håll, att man tar in teorierna om att världen blev till av en slump och att Bibeln är en bok fylld med myter och sagor. 

Det kan handla om att man gör sitt hjärta hårt. Farao hörde vad Gud sade genom Moses, men ju olydigare han blev mot vad Gud ville med sitt folk, desto mindre tog han åt sig av vad Gud sade. Vi är är inte annorlunda än Farao. Vi kan också trotsa Gud, trots att vi hör hans röst. Gud säger till sitt eget folk i profeten Samuels första bok, långt efter Moses uttåg ur Egypten:

”Varför förhärdar ni era hjärtan, som farao och egyptierna gjorde? ” (1 Sam 6: 6)

När man gjort sitt hjärta hårt inför Gud kan han straffa detta med ännu större förhärdelse. Jesus säger till sina lärjungar :

Ni har fått nåden att förstå Guds rikes hemligheter, men de andra får dem i liknelser, för att de skall se och ändå inte se och höra och ändå inte förstå.” (Lukas 8:10)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar