måndag 9 september 2013

Varför somliga och inte andra?



Visst har vi ibland tänkt på varför somliga blir kristna och andra inte. Budskapet går ut, människor hör Guds Ord. Vissa hör budskapet om att Jesus Kristus kommit till världen för att frälsa syndare, och blir jublande glada. Man kommer till tro, går med i församlingen, ber och läser Bibeln och kommer till gudstjänster och bibelstudier. Andra hör precis samma budskap. Men det leder ingen vart. Inget händer. Ingen reaktion. De hör Ordet, men det väcker ingen tro, ingen glädje, ingen förtröstan, inget liv.

Vi kanske också har tänkt på dem som hör Ordet och verkligen blir glada, de blir kristna, man går med i församlingen med liv och lust, men sen går en tid, och plötsligt är de borta. ”Nej, jag tror inte längre.”, svarar de när man söker upp dem.

Vad beror det på? Vad är det som blir fel? Är det oss det är fel på? Måste vi utstråla mer helighet, mer kristendom, mer fromhet för att folk ska komma till tro och bli kvar? Måste vi sjunga finare psalmer
och ha finare lokaler och fräsigare gudstjänster för att folk ska komma till tro. Ja, det skulle nog Church Growth Movement, kyrkotillväxtrörelsen hävda.

En del trycker mer på budskapet. Man ska inte tjata så mycket om synd och nåd, man ska vara mer positiv och prata om hur roligt det är att vara kristen, vad mycket välsignelser man får, att man kan bli helad, att man alltid kan vara glad.

Samma frågor som vi har, om varför somliga blir kristna och andra inte, varför somliga blir kvar i tron och andra växer som kristna hela livet, och andra inte, samma frågor, hade säkert Jesu lärjungar. 

En annan fråga som texten tar upp är hörandet. Samma personer hör samma budskap, men alla personer har inte öron. Jesus säger:

"Hör, du som har öron att höra med!" (Lukas 8:8)

Att ha ett par fungerande öron betyder inte att man är en god lyssnare, mer än det betyder att man är bra bilförare för att man har en Mercedes. 

Svaren på varför utfallet blir olika är nära sammanknutet med hörandet. På vilket sätt lyssnar vi? Är lyssna samma sak som att höra?

Svaret på frågorna handlar i Jesu liknelse inte om budbäraren. Självklart kan vi kristna göra och säga saker som hämmar vårt budskap, men till syvende och sista är det budskapet som skapar tro, inte våra personer.

Kristus säger : ”Säden är Guds ord” (Luk 8: 11)

Det som sås i människohjärtats jord och som skapar liv är Guds Ord. Det är alltså inte vackra mänskliga tankar, om det ena med det andra, det är inte pastorns imponerande frisyr eller den svängiga musiken. Man blir inte troende genom känslosamma appeller eller intensiv övertalning. 

Säden är Guds ord” det vill säga om vi lyckas förmedla det Gud säger i sitt Ord, så är det detta som är säden. Inte så att det bara är bibelcitat som skapar tro, men så att budskapet Bibeln har går ut.

4 kommentarer:

  1. Det är var och ens individuella respons på det utsådda ordet som avgör resultatet. Vill inte folk tro så blir det inget resultat oavsett vad som predikas!
    http://levandeord.blogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej God_Blogger, sant och inte sant. Det är bara evangeliet som är Guds kraft till frälsning. Samtidigt är det så att våra hjärtan är den jordmånen Ordet faller i. När det gäller respons så är till och med tron något Gud skapar.

      Radera
  2. Visst är våra hjärtan jordmånen men tron är inte bara ett skaparverk utan även beroende av vår samverkan. Om det bara hängde på Gud skulle alla tro eftersom det är Guds vilja att alla ska bli frälsta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God_Blogger
      Kristendomen bygger på bibeltext, inte en sorts förnuftsmässig deduktion. Bibeln lär att Gud vill att alla skall bli frälsta och den lär att alla som blir frälsta blir det endast av Guds nåd.
      Se:

      http://www.logosmappen.net/uppbyggelse/bocker/gd/65_omvandelsen.html

      Radera