söndag 9 juni 2013

Materialism kan föra oss bort från Gud


Ett problem är att vissa kristna fixerar sig vid den sexuella synden, som om andra delar inte är viktiga. Men tänk på att Paulus sätter t.ex. girigheten som en allvarlig synd bredvid otukten. Han säger:

"Ni skall veta att ingen otuktig eller oren eller girig - en sådan är en avgudadyrkare - skall ärva Kristi och Guds rike." (Ef 5: 5)

Girighet handlar inte om hur mycket pengar man har, utan mer om hur man förhåller sig till det man äger. Det är avgudadyrkan säger Paulus. Lever man mer för den här tillvaron, hur man ser ut, vad man har och äger, så har man, menar Paulus, börjat dyrka det skapade istället för Skaparen. Det är allvarligt.

En del har konstaterat att den kristna tron går snabbare framåt i u-länderna, i
Afrika och Asien, än vad den gör i västvärlden, framförallt Europa. Det är kanske inte så konstigt. Västvärlden har ju redan skaffat sig en egen Gud.

Paulus säger i Filipperbrevet: 

"Vad jag ofta har sagt till er, det säger jag nu under tårar: många lever som fiender till Kristi kors. De får sitt slut i fördärvet. De har buken till sin gud och sätter sin ära i det som är deras skam, dessa som bara tänker på det jordiska." (Fil. 3:18,19)

Det är en förmaning som är aktuell om någon i ett västerländskt samhälle och församlingen som lätt påverkas av omvärldens värderingar: "Håll materialism och statusjakt såväl som otukt och äktenskapsbrott borta från församlingen. Det anstår inte de heliga".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar