fredag 7 juni 2013

Guds heliga skall sträva efter Guds helighet


"Bli Guds efterföljare, ni som är hans älskade barn. Och lev i kärlek, så som Kristus har älskat oss och utlämnat sig själv för oss som offergåva, ett välluktande offer åt Gud. Men otukt och allt slags orenhet eller girighet skall inte ens nämnas bland er, det anstår inte de heliga. Inte heller passar sig fräckt och oförnuftigt prat eller tvetydigt skämt. Tacka i stället Gud. Ni skall veta att ingen otuktig eller oren eller girig - en sådan är en avgudadyrkare - skall ärva Kristi och Guds rike. " (Ef 5:1ff)
 
Att efterlikna Gud är inte bara att efterlikna honom i hans kärlek, utan också att efterlikna honom i Hans helighet. Vi skall sträva efter det goda och uppbyggliga, men kämpa mot det onda, det som bryter ner. Paulus skriver:

 "Men otukt och allt slags orenhet eller girighet skall inte ens nämnas bland er, det anstår inte de heliga. Inte heller passar sig fräckt och oförnuftigt prat eller tvetydigt skämt. Tacka i stället Gud." (Ef 5: 3,4)

Paulus tilltalar de kristna efter deras nya natur. "otukt och allt slags orenhet eller girighet skall inte ens nämnas bland er." Ni är ju Guds barn, ni är ju kristna, ni har ju fått ett nytt sinnelag, sådant passar sig inte i er gemenskap, i ens i ert tal.

Någon har sagt att om man inte vet hur den helige Guden ser på otukt och orenhet så skall man tillsammans med Abraham skåda den rök som stiger upp
från Sodom och Gomorra och tänka på att detta bara är en skugga av det tillkommande.

När jag läser Paulus förmaning till församlingen i Korint, så tänker jag på hur en sådan förmaning skulle tas emot i de olika samfunden i Sverige idag. När Paulus tilltalar "de heliga" så förstår man ju att den inte är gångbar i t.ex. en folkkyrka där inte ens hälften bekänner sig som troende. Och hur skulle den gå i de sammanhang där man inte bara är likgiltig inför otukt och orenhet, utan kräver att alla möjliga sexuella läggningar, äktenskapsbrott och otukt skall välsignas av samfundet?

Har ni tänkt på en sådan förmaning egentligen bara är gångbar i en bekännelsekyrka, då menar jag inget särskilt samfund, utan en sådan kyrka där man förväntar sig att alla medlemmar bekänner sin tro i ord och gärning och där man går till rätta med dem som felar.

Hur tror ni Paulus nästa mening skulle passa in i ett liberalt sammanhang där man har tolerans och acceptans av allt och alla som nummer ett på dagordningen?

"Ni skall veta att ingen otuktig eller oren eller girig - en sådan är en avgudadyrkare - skall ärva Kristi och Guds rike."

Tror ni att folkkyrkans ärkebiskop skulle våga citera de orden för RFSL? Tror ni  Svenska kyrkans kyrkomöte skulle presentera den texten i en presskommuniké. Knappast.

Men en bekännelsekyrka vet att orden inte är förlegade utan uttrycker Guds helighet inför synden. Ingen som förblir i och försvarar otukt och girighet kan ärva Guds rike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar