lördag 1 juni 2013

Att bli gripen av Kristus är tro att vi blivit förklarade rättfärdiga för hans skull



Det är inte bara viktigt att veta att Jesus levt ett heligt liv, dött och uppstått ur graven, det är också viktigt att veta varför han har gjort allt det. Den Jesus som den liberala kyrkan predikar, en Jesus som bara är ett moraliskt föredöme, som i första hand kom för att förmedla ett kärlekens budskap, Gardells Jesus som dog utan att Gud ville det, en Jesus som bara är en lärare, kan inte gripa tag i en människa på ett sådant sätt att hon lyftes ur syndens, skuldens, dödens och helvetets mörker och lyftes in i rättfärdighetens, förlåtelsens och livets rike.

För det är detta som är skälet till att Jesus kom till vår värld: vår synd och skuld, mänsklighetens, din och min avskildhet från Gud. När Adam bröt mot Guds lag så föll domen över mänskligheten, men inte bara det, domen faller över våra handlingar och vårt sinne, varje gång vi säger något som är fel inför Gud, varje gång vi tänker något som är fel inför Gud och varje gång vi gör något fel inför Gud. Framförallt faller domen över dig och mig för att vi inte älskat Gud över allting och vår nästa lika högt som oss själva.

Och för att vi handlat fel inför Gud så förtjänar vi att straffas för evigt i helvetet. Vi har ett problem här. Människor i allmänhet påminns om detta varje gång man tänker på döden. Man är rädd för att dö, inte för att livet tar slut, utan för att man är rädd för att ställas till svars på den andra sidan. Även om vi gjort ett och annat gott, så har vi ändå felat och vi vet att Gud är en helig Gud.

Anledningen till att Jesus kom till vår värld var att han skulle vara vår ställföreträdare eller vikare. Vi vet alla vad en vikarie är. Det är den person i t.ex. skolan träder in i stället för den lärare som egentligen skulle ha lektion, men som blivit sjuk. Egentligen var det du och jag som skulle ha varit lydiga under Guds lag för att få komma till himlen. Men vi klarade det inte. Därför kom Jesus som vår vikarie. Han var lydig Guds lag fullkomligt, alltså helt perfekt, i vårt ställe. Vi förtjänade att straffas, Jesus var vår ställföreträdare också där. Det straff som vi förtjänar tog han på sig genom att dö på korset.

Hela detta system kände judarna till. Varje år firade man försoningsdagen. Då lade översteprästen sina händer på syndabockens huvud och bekände Israels folks synder (3 Mos 16), sen drev man ut den i öknen. Som en bild på Kristus överfördes alltså synderna på en bock som drevs bort. Genom det ställföreträdande offret tas synden bort. Också straffet togs bort. ”Utan att blod utgjuts ges ingen förlåtelse” (Hebr 9.22), säger Skriften, därför skar översteprästen halsen av den andra syndabocken och stänkte av blodet på nådastolen. Nådastolen var en låda där bland annat de två stentavlorna med budorden förvarades.

Jesus levde ett heligt, felfritt liv i vårt ställe och på korset utgöts hans blod genom händer, fötter och sida. Guds lag kan inte längre anklaga oss för att Jesus, Guds sons blod övertäcker lagens anklagelser. ”Han har förlåtit oss alla överträdelser och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittnade mot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset.  Han har klätt av väldena och makterna och förevisat dem offentligt, när han på korset triumferade över dem.” (Kol 2: 13-15)

Gud förklarar världen rättfärdig och på den tredje dagen låter honom uppstå ur graven.

Här ser vi vilken betydelse Jesu liv, död och uppståndelse har för oss. Om vi känner inför domedagen att vi saknar det fullkomligt goda liv Gud förväntar sig av oss får vi säga: ”när tiden var fullbordad sände Gud sin Son, född av kvinna och ställd under lagen, för att han skulle friköpa dem som stod under lagen” (Gal 4:4, 5) Om vårt samvete inför den sista dagen säger: ”du har synder”, så får vi svara: Jesus ”är försoningen för våra synder, och inte bara för våra utan också för hela världens.” (1 Joh 2:2) Om lagen anklagar oss och säger:  för att komma in i himlen så måste du vara rättfärdig”, så får vi svara: ”han…  utlämnades för våra synders skull och uppväcktes för vår rättfärdiggörelses skull.” (Rom 4: 25).

Tror vi så, har vi blivit gripna av Kristus själv. Vi vet att vi är förlåtna tack, vare Kristus, vi vet att vi får komma till himlen tack vare Kristus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar