torsdag 6 juni 2013

Guds efterföljare



"Bli Guds efterföljare, ni som är hans älskade barn. Och lev i kärlek, så som Kristus har älskat oss och utlämnat sig själv för oss som offergåva, ett välluktande offer åt Gud." (Ef. 5: 1,2)
Att ha som mål att efterlikna Gud, att sträva efter att vara lik honom, är inte det nästan hädiskt? Nej, Skriften säger att det är precis vad vi som är Guds barn skall göra. Det är Hans kärlek vi skall försöka efterlikna.

Kristus säger:

"Älska era ovänner och be för dem som förföljer er. Då är ni er himmelske Faders barn. Han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga." (Matt.5:44, 45)

När vi blivit barn till Gud så skall vi alltså försöka likna vår Fader. Paulus visar hur Kristus var för att ge oss en bild av hur Gud är och hur han att vi skall vara.

"lev i kärlek, så som Kristus har älskat oss och utlämnat sig själv för oss som offergåva, ett välluktande offer åt Gud."

Vi ska alltså inte lyssna till samtidens och omvärldens uppmaningar att i första hand tänka på oss själv, utan se på Kristus. Han tänkte aldrig på sig själv, utan tänkte på oss, han "utelämnade  sig själv för oss". Kärlek är inte inte en pirrig känsla, kärlek är vad vi gör och hur vi lever gentemot våra medmänniskor och våra medsyskon i Guds stora familj. Kärlek är inte att få, det är att ge, och vår drivkraft att ge är att Kristus som
 "utlämnat sig själv för oss som offergåva, ett välluktande offer åt Gud."

Vi kunde inte på grund av vår stora synd och skuld ge det Gud krävde av oss för att sona för våra brott, därför blev  Gud människa, Gudasonen blev ett välluktande offer åt Gud, därför att han, i vårt ställe levde ett fullkomligt liv i lydnad och därför att Han i en person är sann Gud och sann människa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar