torsdag 6 juni 2013

Är det Jesus allena som frälsar? Frälsar dopet? Frälsar Ordet?

Frälsningen är inte något vi människor skapar när vi omvänder oss, avgör oss eller gör bättring. Frälsningen är redan ett fullbordat faktum, frälsningen är redan klar. Lösepenningen är Jesus Kristus, Hans lydnad under Guds lag och hans strafflidande på korset i vårt ställe. Det har skett innan vi vare sig sagt ja eller nej. Detta faktum gäller oss vare sig vi är goda eller onda. Och Guds nåd har funnits redan innan vi lärt känna den. Det är inte vi som blidkar Gud, utan Kristus som frambär offret av sig själv inför Gud, för att Guds vrede måtte blidkas och synden sonas.
I det perspektivet blir tron - detta att förlita sig på ett fullbordat faktum. Tron blir att förtrösta på att synden är sonad, att skulden är betald och att straffet är avtjänat - på Kristi kors. Tron blir i det perpektivet den tomma handen. Dvs den utför ingenting, utan är bara mottagande. Så lär också Skriften.
Ef. 2:8, 9 "Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det, inte på grund av gärningar, för att ingen skall berömma sig."
Rom. 3:24 "de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem."
Vi kan inte skapa tron. Även tron är en gåva från Gud.
Fil. 1:29 "för Kristi skull har ni fått nåd.. att tro på honom."
Fil. 2:13 "Gud är den som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja skall ske."
Det faktum att Kristus Jesus sonat hela världens synd och att världen förklarats rättfärdig i Kristus Jesus innebär inte att alla blir saliga och frälsta, att alla kommer till himlen. Den som inte tror, utan förkastar evangeliet, budskapet om Kristus, går evigt förlorad.
Joh. 3:18 "Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn."

 
Ordet
Hur kommer då tron till oss? Hur blir vi troende? Ja, eftersom vi inte kan tro av oss själva är det  Gud som måste skapa tron hos oss. Innan tron var vi andligt döda, säger Skriften.  Men när Gud tänder tron i våra hjärtan blir vi andligt levande. Att bli troende innebär alltså att bli en ny människa, det är att bli född på nytt.
1 Joh. 5:1 "Var och en som tror att Jesus är Kristus, han är född av Gud."
Bibeln beskriver hur människan blir ett Guds barn på olika sätt. Det kallas för att bli omvänd, att ändra sinne, att bli  kallad, att bli uppväckt och att bli född på nytt. Men alla dessa beskrivningar avser samma skeende. Det är alltså inte så att man först blir troende och sedan blir född på nytt, eller tvärtom. Gud gör en andligt död person levande när Han skapar tron i hennes hjärta. Men hur kommer då denna nya födelse till en person?
Låt oss läsa 1 Petr. 1:23 "Ni är ju födda på nytt, inte av en förgänglig säd, utan genom en oförgänglig, genom Guds levande ord som består."
Jak. 1:18 "I kraft av sin vilja födde han oss på nytt genom sanningens ord."
Gud föder oss på nytt, skapar tro genom Ordet, genom evangelium om Kristus. Evangeliet är en Guds kraft till frälsning. Det är här vi nalkar oss dagens egentliga ämne: Bibeln lär nämligen också att Gud föder på nytt genom dopet.

Ordet och dopets pånyttfödande kraft
Tit. 3:4-6 "Men när Guds, vår Frälsares, godhet och kärlek till människorna uppenbarades, frälste han oss, inte för rättfärdiga gärningar som vi hade gjort, utan på grund av sin barmhärtighet, genom ett bad till ny födelse och förnyelse i den helige Ande, som han rikligt utgöt över oss genom Jesus Kristus, vår Frälsare."
Jesus sade:
Joh. 3:5 "Den som inte blir född av vatten och Ande kan  inte komma in i Guds rike."
Här ser vi alltså att Gud föder människor på nytt genom dopets vatten. Bibeln säger alltså att dopet är frälsande.
 
  • När jag läste dessa Bibelställen för en vän så sade han: "Hur kan dopet vara frälsande, är det inte genom Kristus vi blir frälsta? Då kan vi ju inte bli frälsta genom dopets vatten!" Jag svarade med en bild: "Om du går till doktorn för att du är sjuk och får medicin så att du blir frisk, genom vad blir du botad, är det på grund av honom som uppfann medicinen, är det genom läkaren som ger dig medicinen, eller är det genom medicinen?" Min vän svarade att alla svar, på sätt och vis, kan vara rätta. På samma sätt är det med frälsningen. Genom Jesu Kristi ställföreträdande gottgörelse är vi frälsta, men Bibeln säger också att vi blir frälsta genom tron, därför att vi tar emot frälsningen genom tron, och Bibeln säger att vi blir frälsta genom Ordet, därför att den tro som förtröstar på Kristus kommer till en människa genom Ordets förkunnelse.
Jakob 1:21: "Ordet, som är inplanterat i er... har makt att frälsa era själar."
Samma sak kan man säga om dopet, eftersom dopet överför frälsningen i Kristus till oss. Skriften säger att dopet, precis som Ordet, frälsar.
1 Petr. 3:20, 21 "I den [alltså arken] blev några få, åtta personer, frälsta genom vatten. Efter denna förebild frälser dopet nu också er."

1 kommentar: