lördag 22 september 2012

Vem är rik, egentligen?


”den starke [skall inte berömma sig] av sin  styrka …Den som vill berömma sig, han skall berömma sig av att han har insikt och känner mig” (Jer 9: 24)

Man kan berömma sig för vad man äger. Det är inte fel att vara rik. Men det är fel att berömma sig av vad man äger.

Man kan lura sig själv om man bygger all sin lycka, glädje och trygghet på vad man äger. Skriften säger:

Frukta inte när en man blir rik, när hans hus växer till i härlighet. Av allt detta får han ingenting med sig vid sin död, hans härlighet följer honom ej dit ner. Om han än prisar sig välsignad under sitt liv, om man än berömmer dig när du gör dig goda dagar, så skall hans själ gå till sina fäder, till dem som aldrig mer ser ljuset.  En människa, som mitt i sin härlighet är utan förstånd, är lik boskapen som förgås.” (Ps. 49: 17 – 21)

Vi lär oss idag:

den rike [skall inte berömma sig]  av sin rikedom.”

Hur rika, smarta och starka vi  i verkligheten är ser vi väl tydligt när vi rannsakar oss själv och märker hur ofta vi misslyckas i våra liv.

Vad hjälpte oss vår styrka, vår rikedom och vår vishet när vi gav frestelsen bifall, när vi tappade tålamodet, när vi brast i kärlek, när vi glömde Gud, när vi inte lyssnade på sanningen i Guds Ord.
Vi har alla syndat i dessa avseenden, men Gud bjuder sann tröst åt alla f.d. stolta människor vars egen berömmelse släpats i smutsen, som börjat se hålen och fläckarna i den egna visheten och styrkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar