lördag 8 september 2012

Guds arbete för sitt folk


Min älskade hade en vingård på en bördig bergskulle. Han grävde upp den och rensade den från stenar och planterade där ädla vinstockar. Han byggde ett vakttorn mitt i den och högg ut ett presskar.” (Jesaja 5:1)

Jesaja talar om förhållandet mellan vingårdsherren och sin vingård, om förhållandet mellan Gud och sitt rike, sitt folk. Bilden av en vingård visar hur mycket arbete Gud lagt ner på sitt folk.

Om man reser genom Israel så förstår man vilket slit det är med all form av jordbruksarbete. Hela landet är fyllt av sten. Så den som anlade en vingård på Bibelns tid fick slita i hettan under lång tid för att som texten säger: gräva upp den och rensa den från stenar.

Man anlade ofta vingården på en kulle. Runt den satte man en mur för att hålla vilda djur: rävar och vargar borta, och man byggde ett vakttorn för att hålla utkik mot rövare. I berggrunden högg ut man ut ett presskar med en rännil som ledde den trampade druvsaften ner dit där man tappade upp vätskan i kärl.

Arbetet med att anlägga en vingård fodrade stort tålamod, kunskap, noggrannhet och omsorg.

Gud använder liknelsen för att visa hur mycket han älskade sitt folk, allt han gjort för det. 

Hade Gud inte själv planterat sitt eget folk när han kallade Abraham att bli en stamfader för Gudsfolket, hade han inte välsignat honom tillsammans med Isak och Jakob? Hade han inte bevarat Josef och hans bröder i Egypten och deras efterkommande i över 400 år, hade han inte fört ut dem ur fångenskapen genom Röda Havet och genom öknen? Hade Herren inte fört folket in i det land Gud lovat genom Josua? Hur hade han inte beskyddat dem under domartiden och under konungatiden  fram till den dag Jesaja talar. 

Han hade rensat sten i sin vingård: Faraos hot, Baalsdyrkarna under Elias tid och kanaanerna som hotade uppsluka det lilla folket. 

Muren var den lag Gud gav Moses som skyddade dem från att blandas upp och upplösas bland de tilltalande attraktiva avgudadyrkarna hos grannfolken.

 Väktarna på vakttornet var Guds heliga profeter som han sände till dem att varna dem så snart en fara dök upp och leda dem på den rätta vägen i gemenskap med Gud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar