torsdag 13 september 2012

Är vi verkligen rättfärdiga i oss själva?


Vilka frukter uppvisar du och jag i våra liv? Är vi noga med att lyda alla lagar i samhället, och är vi alltid ivriga och hängivna att göra vårt bästa på skolan eller på jobbet? 

Är vi exemplariska föredömen i vår moral? Är vi tålmodiga, vänliga och kärleksfulla mot våra syskon i tron i synnerhet och mot människor i samhället i allmänhet.

 Brinner vi för evangeliet så att vi talar om Kristus med människor så fort vi får chansen? Blundar vi hårt för allt orent som möter våra blickar, eller gottar vi oss i allt som retar våra sinnen till lust? Vill vi gärna ha mer än vår nästa eller är vi nöjda med vad vi har?

Jes. 5:7 innehåller en hebreisk ordlek som inte syns i vår översättning:

HERREN Sebaots vingård är Israels hus och Juda folk hans älsklingsplantering. Han väntade laglydnad men fann blodiga lagbrott, han väntade rättfärdighet men fann skriande orättfärdighet.” (Jes. 5:7)  

Han väntade laglydnad, mishpat, men fann lagbrott mispach, han väntade rättfärdighet sedakah men fann orättfärdighet sakah.

Ändå var detta inte något som borde vara fördolt för någon. Trots ordlikheterna fanns det inga likheter mellan vad Gud förväntade sig och vad han såg. Ja, det var så uppenbart att han menar att Juda och Jerusalem kunde döma om det själva:


Och nu, Jerusalems invånare och Juda män, döm mellan mig och min vingård. Vad kunde mer göras för min vingård än vad jag har gjort för den?”(Jesaja 5: 3)

De kunde se det. Det var uppenbart, därför lämnar han ordet till dem. Han visste att inget kunde ursäkta dem.

Är det uppenbart för oss att vi har ansvar för hur vi är och hur vi beter oss?

4 kommentarer:

  1. Just ordet "frukt" är enligt min mening nyckeln till svaret på den retoriska frågan. Alla de goda gärningar som uppräknas ovan bör vara något som strömmar fram som en biprodukt av att vi sett "all" den synd, skam och tillkortakommanden som finns i våra liv och och mött en befriande nåd uppenbarad i Guds kärlek. En kärlek som förorsakat en sån djup förälskelse och tacksamhet till livet att det rinner över av sig själv. Ingen når detta tillstånd till 100%. Vi kommer alltid att behöva nåd, men det bidrar också till vår ödmjukhet. Men FRUKT är och förblir ALLTID ett resultat av något annat. Har vi frid i hjärtat har det sina naturliga frukter. Har vi oro, ångest och ett inre tvång att bevisa att vi duger har också det sina FRUKTER.

    SvaraRadera
  2. Man blir inte frälst av laggärningar. Även om man skulle synda så är man rättfärdiggjord och förlåtelsen från Gud får vi så fort vi bekänner vår synd.Nåden gäller och det finns inga undantag. Gud bryter aldrig sitt förbund.Kristendom handlar om relation och inte om prestation. Frukterna kommer av sig självt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Husfrun, helt sant att vi är förlåtna av nåd genom Kristus och att det inte handlar om gärningarr.

      Radera