torsdag 5 april 2012

Vad är en bra kyrka eller församling?


I förklaringen till den andra bönen i Fader Vår säger vi med vår katekes:

Guds rike kommer av sig självt, även utan vår bön, men vi ber i denna bön att det skall komma också till oss.”

Katekesen frågar:

Hur kommer Guds rike?

Guds rike kommer när vår himmelska Fader ger oss sin helige Ande, så att vi genom hans nåd tror på hans heliga ord och lever gudfruktigt här på jorden och för evigt i himlen.
 
Att predika, undervisa och förvalta sakramenten (dop, nattvard, avlösning) är församlingens huvudsakliga uppgift. Det är för kyrkan samma sak som sådden och skörden är för kornbonden. 

Visst kan en bonde också åka skateboard på sin åker, om han får tid över. Visst kan en församling också ägna sig åt pyssel och sociala aktiviteter, men om man påstår att en församling som förkunnar evangeliet rent och klart och förvaltar sakramenten misslyckats med sitt uppdrag, för att hon inte ägnar sig tillräckligt mycket åt andra aktiviteter, då är det samma sak som att säga att bonden är en dålig bonde för att han inte ägnar sig åt andra saker som inte har med jordbruk att göra. Han kanske är en dålig kock, en dålig idrottsman, men en dålig bonde är han inte, om han gör det en bonde ska göra . Och hans jordbruk är inget dåligt jordbruk.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar