måndag 2 april 2012

Man kan inte kräva fram liv



Jesus sade: "Guds rike är likt en man som sår säd i jorden. Han sover och stiger upp, natt följer på dag och säden kommer upp och skjuter i höjden, han vet själv inte hur. Av sig själv ger jorden gröda, först strå, sedan ax och därefter fullmoget vete i axet. Och när grödan är mogen räcker han genast ut skäran, eftersom skördetiden är inne."(Markus 4: 26-29)


Liknelsen om såningsmannen berättar om hur sådden kan falla på olika ställen, den kan falla vid vägen, så att satan kommer och tar bort sådden, det kan sås på stenig mark, så att man inte har rot i sig, utan kommer på fall så fort det blir lidande eller förföljelse eller bland tistlar, det vill säga att världsliga bekymmer, rikedom och begär efter allt förkväver sådden och det kan falla i god jord, det vill säga ett hjärta som behåller Ordet i tro.

Men liknelsen i Markus 4 handlar inte om olika jordmån. Texten handlar om kraften i det lilla fröet, i sädeskornet, att det faktiskt växer och ger liv, helt utan vår medverkan. Det är Gud som skapar liv.

Man kan inte kräva fram liv, man kan inte skapa goda frukter, goda gärningar genom att predika om goda frukter, goda gärningar, allt detta kommer genom evangeliet, och det är Gud som skapar detta liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar