tisdag 28 februari 2012

Är du rädd?


Jesaja 43:1-3

Men nu, så säger HERREN, han som har skapat dig, Jakob, han som har danat dig, Israel: Frukta inte, ty jag har återlöst dig, jag har kallat dig vid namn, du är min. Om du än måste gå genom vatten, är jag med dig, eller genom strömmar, så skall de inte dränka dig. Om du än måste gå genom eld, skall du inte bli svedd, lågan skall inte bränna dig. Ty jag är HERREN, din Gud, Israels Helige, din Frälsare. ”

Är du rädd? Rädsla är en känsla som kan förlama oss.

Det finns också andra känslor som gör ont. Skuldkänslor, handlar om det förgångna, det som hänt, man kan bli mycket uppriven över den smärta som man känner över vad man själv gjort i det förflutna, det är skuldkänslor. De kan göra oss ledsna.

Men rädsla handlar om det som ännu inte hänt. Rädsla är oro för vad som kan hända. På så sätt påverkar rädslan våra liv, därför att den kan förlama oss, göra så att vi inte vågar göra vad vi annars skulle göra.

Det finns många olika sorters rädslor. Många är rädda för att bli lämnade ensamma i framtiden, att man blir övergiven och glömd. Det är inte så underligt att man kan ha en sådan rädsla med tanke på hur många ensamma som det finns i vårt samhälle.

Man kan oroa sig för att man inte vet vad man ska göra i framtiden, för att allt förändras och blir annorlunda, hur man ska hantera en ny situation. Vi har ingen karta till framtiden, den är outstakad, åtminstone i våra sinnen.

Somliga oroar sig för att inte ha vad man behöver i framtiden. Att man inte kommer att ha tillräckligt med pengar, resurser, ägodelar, mat, kläder, bostad eller annat materiellt. Andra är mer oroad av att bli skadad av någon eller något i framtiden. Man är rädd för att man inte ska klara av smärtan, och så oroar man sig.

Det är inte så att all rädsla är något ont som skall bekämpas. En del rädslor kan vara nyttiga. De är ett alarmsystem som förbereder oss för att kunna fly ur, eller lösa en svår eller hotfull situation. Någon har sagt att rädsla för mörker var den yttersta orsaken till att någon uppfann elektriciteten, rädsla för smärta ledde till upptäckten av värkmedicin, rädsla för okunnighet ledde till skolsystemet infördes.

Men det finns rädsla vi inte behöver ha, en rädsla som är ogrundad, som gör att vi inte kan leva fullt ut. Gud vill inte att vi skall leva i skräck, Skriften säger:

Ni har inte fått slaveriets ande, så att ni på nytt skulle leva i fruktan. Nej, ni har fått barnaskapets Ande, i vilken vi ropar: ’Abba! Fader!’" (Rom. 8: 15)

2 kommentarer:

  1. Klart man oroar sig många ggr. Att man är rädd. Men samtidigt är det jobbigt att vara rädd o känna oro. Man blir fast idet. Att känna rädsla o oro är ju mänskligt, men inte att låta oron o rädslan styra oss. Vi har ju en trygghet i vår tro. Att vi ber till Gud om hjälp o tro på att han hjälper oss. Tack o lov

    SvaraRadera
  2. Att påminna sig om att Gud har allt i sin hand hjälper oss mot rädslan. 1Joh 4:4 Ni, kära barn, är från Gud och har besegrat dem, ty han som är i er är större än den som är i världen.

    SvaraRadera