måndag 27 februari 2012

Kan en kyrkolös bli en församlingstrogen?


Vi har ofta förutfattade meningar om människor. Lärjungarna hade betraktat samarierna som ett problem, ja, vid ett annat tillfälle hade Jakob och Johannes undrat om man inte skulle kalla ner eld över en samaritisk by. Men Jesus säger åt sina lärjungar att se på dessa människor som närmade sig:

”Lyft blicken och se hur fälten har vitnat till skörd.”

Han ber dem att se dessa  som människor  de skulle skörda för Guds rike, människor de skulle vittna för, predika för och föra till omvändelse och tro.

Också vi har förutfattade meningar om människor. Vi säger att man aldrig kan få en okyrklig människa till kyrkan. Ändå går 100 000-tals svenskar till kyrkan på första advent och till jul, av dessa är kanske 20% ateister. Vi tänker lätt att evangelisation inte fungerar. Ändå visar en undersökning från 2001 att 53% av dem som blev medlemmar i en kyrka, blev det tack vara att någon hade vittnat för dem om Kristus och bjudit dem till kyrkan.  Att göra som den samaritiska kvinnan gjorde, att bjuda människor till Kristus, att vittna, det fungerar.

Vi läser :

Många samariter från den staden kom till tro på honom genom kvinnans ord, då hon vittnade: "Han har sagt mig allt vad jag har gjort."  När samariterna kom till honom, bad de att han skulle stanna kvar hos dem, och han stannade där två dagar. Och många fler kom till tro på grund av hans ord, och de sade till kvinnan: "Nu tror vi inte längre bara för dina ords skull. Vi har själva hört honom och vet att han verkligen är världens Frälsare." (Joh 4:39-42)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar