tisdag 28 februari 2012

Med vilka ögon ser du på människor?


Kristus hade sagt till sina lärjungar:

”Lyft blicken och se hur fälten har vitnat till skörd.” (Joh 4: 35)

Det är att se på människor med Kristi ögon. Hur många felaktiga sätt finns det inte att se på människor runtomkring oss?

  • Att se på dem med avsmak, som ett problem.
  • Att se på dem på ytlig och snabbt sätt, ungefär som när man bläddrar igenom annonserna i tidningen.
  • Att se på dem med rädsla, som om de skulle utgöra en fara för oss.
  • Att se på den med en beundran på avstånd, som vackra konstverk och inte sådana som är precis likadana som vi själva.

När Jesus säger "se", så används ett begrepp som betyder att se uppmärksamt med respekt, intresse och med vilja att göra någonting.

  • Det är att se som Jakob såg på sin son Josef efter att de varit åtskilda i många år.
  • Det är att se som fadern när han fick se den förlorade sonen komma hem.
  • Det är att se som Jesus såg på den rike ynglingen som kom för att fråga Jesus om Guds rike. Det står att ”Jesus såg på honom och fick kärlek till honom” (Mark. 10: 21)

Hur ser du och jag på de människor vi har i våra omgivning?

Jesus säger:

”Lyft blicken och se hur fälten har vitnat till skörd.”

Låt oss se så att vi ser att det finns en skörd. Men vi ska också se att den har vitnat. Det betyder att det är bråttom. När skörden vitnar kan man inte vänta. Den måste in så snart som möjligt. Annars ruttnar den.

Kristus sade:

”Redan nu får den som skördar sin lön. Han samlar in frukt till evigt liv, så att den som sår och den som skördar kan glädja sig på samma gång. Ändå är det ordet sant, att en sår och en annan skördar. Jag har sänt er att skörda där ni inte har arbetat. Andra har arbetat, och ni har gått in i deras arbete." (Joh 4: 36ff)

Den samaritiska kvinnan hade förberett för skörden. Evangelisation och mission är ett lagarbete. En sår och en annan skördar. Vi har olika uppgifter. Men vi har alla samma mål, att nå människor med budskapet om Kristus.

När vi talar Guds ord till människor så ligger kraften inte i våra egna ord. Det är Kristus som talar genom oss, och då kommer människor säga:

”Nu tror vi inte längre bara för dina ords skull. Vi har själva hört honom och vet att han verkligen är världens Frälsare." (Joh 4: 42)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar