tisdag 9 juli 2013

Vi har en försvarare inför anklagelserna


Sedan lät han mig se översteprästen Josua stå inför HERRENS ängel, och Satan stod vid hans högra sida för att anklaga honom.  Men HERREN sade till Satan: "HERREN skall straffa dig, Satan. Ja, HERREN skall straffa dig, han som har utvalt Jerusalem. Är då inte denne en brand ryckt ur elden?" Josua var klädd i orena kläder, där han stod inför ängeln.  Och ängeln sade till dem som stod inför honom: "Tag av honom de orena kläderna." Sedan sade han till Josua: "Se, jag har tagit din missgärning från dig, och jag skall klä dig i högtidskläder."  Då sade jag: "Sätt också en ren bindel på hans huvud." Och de satte en ren bindel på hans huvud och tog på honom kläderna, medan HERRENS ängel stod där.” (Sakarja 3: 1-5)

Gud påminner profeten om att Han utvalt oss och att han frälser oss.

I den fjärde av åtta syner får översteprästen Josua, som symboliserar Gudsfolket, stå inför Herrens ängel, det vill säga inför Kristus. 

Sedan lät han mig se översteprästen Josua stå inför HERRENS ängel, och Satan stod vid hans högra sida för att anklaga honom.” (v. 1)

Vi kanske kommer att tänka på berättelsen om Job där Satan, eller som hans namn betyder på hebreiska ”Åklagaren” stå inför Herren med anklagelser. Men här finns en skillnad. Åklagaren hade inget att anföra mot Job, utan menade att Job var en potentiell syndare, om han hamnade i svåra omständigheter, så skulle han be sig lika illa som folk i allmänhet.

I fallet Josua hade åklagaren bevis i målet. Josua var verkligen en usel syndare och det fanns gott om bevis på det.

Här ser vi verkligen hur ond Satan är. När vi står, så förledar han oss till att falla, att synda. Och när vi har fallit så anklagar han oss för att ha fallit. Han står aldrig på vår sida, även om han i frestelsens stund ger sig ut för att göra det.

När Adam och Eva levde i paradiset så försökte han få dem att inse fördelarna med att äta av kunskapens träd, men när de gör det, och Gud finner dem i deras stora överträdelse, så står inte Satan på deras sida för att försvara dem.

Låt oss inte ge Satan anledning att anklaga oss, för att det kommer han att göra, men när vi faller får vi aldrig glömma att Kristus står på vår sida. Sakarja = Herrens minns, och Herren påminner oss. Vi läser hos Johannes i Uppenbarelseboken:

Och jag hörde en stark röst i himlen säga: "Nu har frälsningen och makten och riket blivit vår Guds och väldet hans Smordes. Ty våra bröders åklagare har blivit nerkastad, han som dag och natt anklagade dem inför vår Gud. De övervann honom genom Lammets blod och genom sitt vittnesbörds ord.” (Uppb. 12: 10-11)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar