fredag 19 juli 2013

Vad "helgad åt Herren" betyder


Sedan lät han mig se översteprästen Josua stå inför HERRENS ängel, och Satan stod vid hans högra sida för att anklaga honom.  Men HERREN sade till Satan: "HERREN skall straffa dig, Satan. Ja, HERREN skall straffa dig, han som har utvalt Jerusalem. Är då inte denne en brand ryckt ur elden?" Josua var klädd i orena kläder, där han stod inför ängeln.  Och ängeln sade till dem som stod inför honom: "Tag av honom de orena kläderna." Sedan sade han till Josua: "Se, jag har tagit din missgärning från dig, och jag skall klä dig i högtidskläder."  Då sade jag: "Sätt också en ren bindel på hans huvud." Och de satte en ren bindel på hans huvud och tog på honom kläderna, medan HERRENS ängel stod där.” (Sakarja 3: 1-5)

Josua är en överstepräst säger texten. Gud kläder honom inte bara i rena vita linnekläder. Vi läser:


Sätt också en ren bindel på hans huvud." Och de satte en ren bindel på hans huvud”.

Översteprästen, hade en huvudbonad, en sorts turban, och på turbanen fanns
en guldplatta där orden: ”Helgad åt Herren” var ingraverade (2 Mos 28: 35- 38).

När Gud gör oss rena och ger oss förlåtelse så sätter han oss också i tjänst. Helgad betyder avskild. Nu är det dags att vi ska börja leva för Herren. Har vi fått förlåtelse, skall vi också i kraft av tron mer och mer växa till i kärlek och goda gärningar.

Vi läser i Efesierbrevet 2: 8, 9:

Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det,  inte på grund av gärningar, för att ingen skall berömma sig. ”
 
Men vi ska inte glömma versen efter:

Ty hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, som Gud har förberett, så att vi skall vandra i dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar