torsdag 25 juli 2013

Alla behöver regler och lagar

De flesta av oss är överens om att vissa handlingar är bra och andra är dåliga. På ett högre plan kan dåliga handlingar handla om krig, miljöförstöring och ekonomisk utsugning och bra handlingar kan vara att skapa fred, att verka för en bättre miljö och hjälpa dem som svälter, på ett mindre mer nära och vardagligt plan kan dåliga handlingar vara att ljuga och att stjäla, kort sagt: att behandla andra illa, och bra handlingar kan vara att tala sanning och att ge åt dem som ingenting har, att visa omtanke om andra.

Våra handlingar begränsas av regler, skrivna och oskrivna. ”Jag behöver inga regler, jag gör som jag vill”, säger någon, men faktum att nästan alla människor agerar efter någon typ av regler.


Det finns regler på jobbet: kom i tid, gör dina arbetsuppgifter, ha på dig dina arbetskläder, på skolan, lyssna på läraren, gör dina läxor och skrivningar, räck upp handen när du ska prata, i hemmet: ta av dig skorna innanför dörren, diska efter dig, stäng dörren efter dig när du går hemifrån. Samhället har sina regler: stanna vid rödljus, ställ dig sist i kö, begå inga brott.


Till och med kriminella har sina regler, stjäl inte från andra tjuvar, respektera dem som är större än dig, svik inte dina vänner.


Men varför behöver vi regler? Ja, allt umgänge med andra människor skulle falla samman utan regler. Om var och en tänkte på sig, så skulle man inte kunna samarbeta med varandra. Man har också egna regler för sig själv. Man vet att om man inte lägger sig i tid, så orkar man inte nästa dag. Om man äter för mycket tar pengarna slut, om man äter för lite blir man kraftlös.


Ingenting fungerar utan regler. Men hur motiverar man regler och

lagar? Samhället motiverar oss med hot om straff. Kör man bilen för fort så får man böter och kan till och med förlora körkoret. Kommer man försent till jobbet för många gånger kan man få sparken och om man inte sköter sina uppgifter i skolan får man inga betyg. De oskrivna reglerna i det vardagliga umgänget faller sig ofta naturligt. Man vet ju själv att man har svårt att umgås med någon som är otrevlig och ljuger, så därför försöker man att inte vara på ett sätt som man själv inte vill bli bemött.

I militärtjänstgöringen motiveras man av auktoritet. Man gör som sergeanten säger därför att det är han som bestämmer, oavsett om man fattar varför man ska göra si eller så. När ett barn frågar om varför det ska göra på ett visst sätt, så kanske man inte heller orkar, eller har tid att förklara varför, då blir det lätt: ”mamma har bestämt så”. Om man har auktoritet eller makt så betyder det faktiskt att man har rätt att bestämma över andra. Men om en auktoritet skall kännas vettig så är det tryggt att veta att den som har makten, också har mer kunskap än man själv har. När en läkare eller en psykolog, gör ett uttalande, så brukar tingsrätten i allmänhet rätta sig efter det uttalandet, därför att experten förväntas ha sakkunskap. Om man vet bättre så är det inte säkert man kan förklara för en okunnig.

När Ingemar Stenmark fick frågan vad som var hemligheten bakom hans framgångar så svarade han en gång: "hä lönns inte å förklar för den som int begrip”.
 

Handlingar kan också vara goda eller onda inför Gud. Gud vill att vi ska hedra vår far och mor och underordna oss överheten i samhället, men det finns också handlingar som går utöver det rent sociala som är goda eller onda. Vi ska inte bara älska vår nästa som oss själva, utan också Gud, över allting. Gud vill att vi ska be, att vi ska studera hans Ord, att vi ska sprida evangeliet, ta emot nattvarden och gå på gudstjänster.

Allt vad Gud befaller oss finns nedskrivet i Guds heliga lag, i Bibeln, men Guds lag finns också i våra samveten och tankar. Guds lag finns till och med inskriven i de icke-troendes samveten. Skriften säger:


Ty när hedningar som saknar lagen, av naturen gör vad lagen befaller, då är de sin egen lag, fastän de inte har lagen. De visar att det som lagen kräver är skrivet i deras hjärtan. Om det vittnar också deras samveten och, när de är tillsammans, deras tankar, som anklagar eller försvarar dem.” (Rom 2: 14-15)


I 3:e Mosebok 18 läser vi:


HERREN talade till Mose. Han sade:  Säg till Israels barn:
Jag är HERREN, er Gud.  Ni skall inte göra som man gör i Egyptens land, där ni har bott. Inte heller skall ni göra som man gör i Kanaans land, dit jag vill föra er. Ni skall inte vandra efter deras stadgar. Mina domslut skall ni följa och mina stadgar skall ni handla noggrant efter. Jag är HERREN, er Gud.  Ja, ni skall hålla fast vid mina stadgar och lagar, ty den människa som följer dem skall leva genom dem. Jag är HERREN
.” (3 Mos 18:3ff)


Ändå är det  inte genom Guds lag människor blir frälsta.

"ingen människa förklaras rättfärdig inför honom genom laggärningar. Genom lagen ges insikt om synd.  Men nu har utan lagen en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad, en som lagen och profeterna vittnar om,  en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus, för alla som tror. Ty här finns ingen skillnad.  Alla har syndat och saknar härligheten från Gud,  och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem." (
Rom 3: 20-24)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar