måndag 8 juli 2013

Sakarja betyder "Herren minns"


Sedan lät han mig se översteprästen Josua stå inför HERRENS ängel, och Satan stod vid hans högra sida för att anklaga honom.  Men HERREN sade till Satan: "HERREN skall straffa dig, Satan. Ja, HERREN skall straffa dig, han som har utvalt Jerusalem. Är då inte denne en brand ryckt ur elden?" Josua var klädd i orena kläder, där han stod inför ängeln.  Och ängeln sade till dem som stod inför honom: "Tag av honom de orena kläderna." Sedan sade han till Josua: "Se, jag har tagit din missgärning från dig, och jag skall klä dig i högtidskläder."  Då sade jag: "Sätt också en ren bindel på hans huvud." Och de satte en ren bindel på hans huvud och tog på honom kläderna, medan HERRENS ängel stod där.” (Sakarja 3: 1-5)
Guds folk hade varit fångar i Babylon i 70 år, men genom ett under blev de frigivna som profeterna förutsagt. År 538 f. Kr. utfärdade den persiske kungen Koresh ett edikt om att staden Jerusalem med dess tempel skulle återuppbyggas. 
På Korsh cylinder berättar kilskriften om hur fångna folk i Babylon fick återvända
Men redan efter några år kom motstånd från andra närbesläktade folk. Man skriver brev till efterträdaren Ahasveros (eller Xerxes) med klagomål på byggandet och det avstannar.

 Men Gud sänder profeten Haggai som profeterar till folket om att fortsätta byggandet och i hans spår kommer Sakarja, som också har samma budskap.
Sakarjas bok är en apokalyptisk bok, fylld av märkliga bilder som en ängel tolkar för profeten. 

Men boken är inte bara tal om det uppbyggda Jerusalem med dess tempel, den blickar också fram mot sluttiden och löftet om Kristus och hur det sanna Sion blir centrum för tillbedjan i hela världen. 
Om vi nu tänker att Gudsfolket befunnit sig 70 år i fångenskap och byggandet av templet och Jerusalem fördröjdes i nästan 20 år, så förstår vi att i stort sett ingen av dem som återvänder från fångenskapen någonsin hade levt i ett fritt Jerusalem. De var födda i fångenskapen. De hade hört om Guds stad och de hade fått profetrullarna från Jesaja och Jeremia föreslästa för sig som berättade om återvändandet.
Sakarja betyder ”Herren minns”. Så även fast vi ibland glömmer vem vi är i Kristus, så minns Gud, och han påminner oss.

2 kommentarer:

  1. Tack för denna notis! En liten detalj: Det heter väl Koresh' cylinder? E-et tycks ha fallit bort. Att den, såvitt jag minns, finns i British Museum är väl också värt att notera.
    Med bästa hälsningar
    Helge Öfverholm teol kand, pens psykiater
    Mölndal

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för rättelsen Helge Öfverholm! Hela predikan finns utlagd där jag samlar mina predikningar på vimeo.com/lbk

      Radera