onsdag 1 maj 2013

Uppmuntran till de kristna, att axla det kristna namnet



Herren Kristus skall ni hålla helig i era hjärtan. Var alltid beredda att svara var och en som begär att ni förklarar det hopp ni äger. Men låt det ske ödmjukt, med respekt och ett rent samvete, så att de som talar illa om er goda livsföring i Kristus får skämmas för sitt förtal. Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.  Så led också Kristus en gång för våra synder. Rättfärdig led han i orättfärdigas ställe, för att föra oss
till Gud. ” (1 Petr. 3:15-18)

I sitt första brev skriver aposteln Petrus till olika församlingar i mindre Asien, d.v.s. nuvarande Turkiet,  han skriver till grupper av troende, som hade lärt känna glädjen och sötman i evangeliet, men också hade börjat inse att själva namnet kristen skulle betyda för dem både prövningar och ansvar.

Petrus stärker dessa troende att med glädje axla det kristna namnet med allt vad det innebär av prövningar och ansvar, han påminner dem om vilka de är och innehållet i deras budskap.

Vad Petrus skriver det första århundradet till troende gäller också för oss idag.

Som kristna har också vi idag att gå igenom lidande och prövningar för vår tros skull, för att den skall stärkas genom prövningen och för att vi skall dras närmare Kristus genom prövningen.  Vi har blivit kallade att leva i världen, men inte av världen. Vårt mål bör vara att göra våra liv till en predikan om den tro som bor i oss, så att Gud förhärligas när människor ser de goda frukterna av vår tro.

Ingen av oss gillar väl prövningar och lidande, att det känns obekvämt, att folk anmärker på vår kristna tro, ändå är detta en kristens kallelse, att vara trogen vår bekännelse till Kristus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar