onsdag 1 maj 2013

Brandsläckare eller livskraft?


Herren Kristus skall ni hålla helig i era hjärtan. Var alltid beredda att svara var och en som begär att ni förklarar det hopp ni äger. Men låt det ske ödmjukt, med respekt och ett rent samvete, så att de som talar illa om er goda livsföring i Kristus får skämmas för sitt förtal. Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.  Så led också Kristus en gång för våra synder. Rättfärdig led han i orättfärdigas ställe, för att föra oss till Gud. ” (1 Petr. 3:15-18)

Petrus som skriver detta brev hade vid Kajfas hus några år tidigare inte bekänt, utan förnekat. Nu har han lärt sin läxa och uppmuntrar alla troende att bekänna Kristus.

Men han börjar först med att uppmuntra de troende att begrunda honom de skulle bekänna:

Herren Kristus skall ni hålla helig i era hjärtan.”

I somliga kristna sammanhang verkar man betrakta evangeliet om Kristus som en sorts engångs-brandsläckare. Man slår på brandsläckaren och släcker syndens eld. Och sen kastar man bort brandsläckaren.

Det vill säga: man talar om Kristus när man vill tala om frälsningsupplevelsen. Men sen talar man inte så mycket mer om honom, utan talar mer om vad vi nu ska göra.

Aposteln Petrus manar de troende att

Herren Kristus skall ni hålla helig i era hjärtan.”

Aposteln Paulus säger på liknande sätt ”att Kristus genom tron skall bo i era hjärtan” (Ef. 3: 17).

Låt oss hålla oss till Frälsaren som vill bo hos oss, leva i oss och med oss. Låt oss dagligen gripa om den förlåtelse han vunnit på korset och genom uppståndelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar