måndag 13 maj 2013

Frukta och älska Gud



Jesus säger alltså att vi har större anledning att frukta Gud än människor. Gud är stor och mäktig, han har allt i sin hand och han kommer på den yttersta dagen att döma levande och döda.

Men får man idag verkligen säga att man skall frukta Gud?  Ja, den sanne Guden är värd att fruktas, den sanne Guden är helig och upphöjd, inför Honom bör vi alla falla ner i vördnad och tillbedjan. Låt oss aldrig böja knä för världen och
världens barn.

Men lägg nu märke till att den Gud som är värd vår fruktan, den Gud som på den yttersta dagen förpassar människor till ett evigt helvete är också den Gud som älskar oss och som vi har anledning att älska.

När Jesus talar om att lärjungarna skall frukta Gud så inleder han:

Till er, mina vänner, säger jag: Var inte rädda för dem som dödar kroppen men sedan inte kan göra något mer.  Jag vill visa er vem ni skall frukta.” (Lukas 12: 4)

Gud är vän med oss genom Jesu försoning och vi får vara Hans vänner genom tron på Jesus. Jesus har med sin försoningsdöd tagit bort det skuldebrev som skiljer oss från Gud och spikat det på korset. Vi är förlåtna.

Lärjungarna skulle inte frukta människorna, så att de dolde sin tro av rädsla för att bli dödade. De skulle frukta Gud. Det är inte bävan eller rädsla, det är en helig vördnad fylld av kärlek, som Luther inleder förklaringenvarje budord:

Vi skall frukta och älska Gud”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar