måndag 5 september 2011

Visst kan hårda ord få effekt

"Men synagogföreståndaren blev upprörd över att Jesus botade på sabbaten, och han sade till folket: "Sex dagar skall man arbeta. Kom därför och bli botade på dem och inte på sabbaten." Då svarade Herren honom: "Ni hycklare! Löser inte varenda en av er på sabbaten sin oxe eller åsna från krubban och leder bort och vattnar den? Men denna kvinna, en Abrahams dotter som Satan har hållit bunden i arton år, borde hon inte få bli löst från sin boja på sabbaten?" Vid de orden skämdes alla hans motståndare, men allt folket jublade över alla underbara gärningar som han utförde.” (Lukas 13)

Det är en person, synagogföreståndaren, som för fram kritiken inför folket. Märk hur snabbt han fått anhängare, för när Jesus svarar så får han tala, inte i singularis, utan i pluralis- flertal: Ni hycklare!”, säger han.

Den ytliga fariseiska lagens förkunnelse får omedelbart anhängare, därför att vi alla har lagen skriven i våra hjärtan och samveten. Det bor en liten farisé i oss alla. När vi därför hör lagen förkunnas på ett yttre sätt, så ger den genklang i oss. Helt annat är det med evangelium. Tron på nåden finns inte i någon av oss av naturen, den tron måste Guds Ande skapa, därför får evangelium inte applåder av massorna, inte hurrarop.

Märk här hur hård Jesus är mot de som höll sig till de äldstes stadgar. Han lindar inte in sina ord i bomull, utan säger rakt ut:

Ni hycklare!”

Sådant tal skapar ibland irritation och hat. Ingen vill bli avslöjad och avklädd i sitt hyckleri. Men den här texten är ett undantag. Jesu ord får den effekt som Jesus avsåg:

Vid de orden skämdes alla hans motståndare, men allt folket jublade över alla underbara gärningar som han utförde. ” (Luk. 13:17)

Låt oss på samma sätt skämmas för att vi så ofta är oförmögna att se alla goda gåvor Gud skänker oss i sin Son och i stället faller över i onödig kritikanda som överskuggar nåden och evangeliet. Låt oss precis som folket glädje oss i Guds underbara gärningar, att Gud köpt oss fria från synden och skulden genom Guds Sons blod. Låt oss precis som kvinnan i texten prisa och tacka Gud för allt han gett oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar