måndag 12 september 2011

Ingen religiös auktoritet över Guds Ord



De resonerar som den religiösa auktoritetstron alltid resonerat i alla tider, också idag. Fariseerna hänvisar till religiös men mänsklig auktoritet. Deras förmaning till tempelvakterna lyder:

Finns det någon i Stora rådet eller bland fariseerna som har trott på honom? Men den här hopen som inte känner lagen, den är förbannad."? (Joh 7:48)

De menar alltså på ren svenska: ”Ni enkla tempelvakter och folket, inte kan väl ni tro att ni kan ta ställning till Guds ord. Ni måste gå genom den religiösa hierarkin. Är det så att den högsta religiösa ledningen: Stora Rådet, eller den hyperreligiösa grupperingen ”fariseerna”, inte har godkänt Kristi undervisning så kan ni väl inte tro att de finns någon kraft i Hans Ord eller märkvärdigt med hans undervisning. Den här hopen eller pöbeln , skall man kanske kunna säga. De är ju okunniga, de har varken religiös rang, som stora rådet, eller religiös fromhet, som fariseerna. Hur skulle de kunna veta?”

Denna taktik, att bygga upp en religiös elit som tolkningsinstans har använts i alla tider mot Guds sanna barn. När Luther ställdes inför rätta för sina lärors skull, så krävde man att han skulle underordna sig påven. ”Om jag inte kan överbevisas genom den heliga Skrift, så står jag fast vid det jag skrivit”, svarade Luther, inför kejsare och kyrkliga prelater, och inför hotet om att brännas på bål.

Än idag träder individer och grupper upp med anspråk på religiös auktoritet. Man må kalla sig andeledd, smord, expert, ledare eller lärokommission.

Men Guds sanna barn känner ingen annan auktoritet än Bibeln, den heliga Skrift. Ingen människa får sättas över eller ens bredvid Guds heliga ord. Alla anspråk på andlig auktoritet som inte grundas på den heliga Skrift måste förkastas som falsk människoreligiositet. Kristi kyrka har sina herdar och lärare, men läraren har ingen auktoritet som inte bottnar i Guds ord, om läraren går utöver den heliga Skrift så är ingen skyldig att lyssna på eller lyda någon sådan.

Den religiösa hierarkin känner sig alltid hotad av Kristus och hans Ord. Därför att han inte gick via dem, och därför att hans Ord träffade folkmassorna, utan att fråga dem om lov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar