onsdag 7 september 2011

Ett viktigare budskap

”Några ur folkhopen som hade hört hans ord sade: "Han är verkligen Profeten." Andra sade: "Han är Messias", och andra: "Inte kommer väl Messias från Galileen? Säger inte Skriften att Messias skall komma av Davids släkt och från Betlehem, den stad där David bodde?" Så uppstod för hans skull delade meningar bland folket. Några ville gripa honom, men ingen gjorde det.  Tempelvakterna kom tillbaka till översteprästerna och fariseerna, som frågade dem: "Varför har ni inte fört hit honom?" De svarade: "Aldrig har någon människa talat som han."  Då sade fariseerna till dem: "Har ni också blivit vilseledda? Finns det någon i Stora rådet eller bland fariseerna som har trott på honom? Men den här hopen som inte känner lagen, den är förbannad." Nikodemus, han som tidigare hade kommit till Jesus och som var en av dem, sade: "Inte dömer väl vår lag någon utan att man först hör honom och tar reda på vad han har gjort?" De svarade: "Är kanske du också från Galileen? Om du undersöker Skriften skall du se att ingen profet kommer från Galileen." (Joh.7:40-52)
  
I många kristna kyrkor idag har man ett evigt resonerande. Ett evigt pladdrande med ambitionen att passa folks öron. Inget som avslöjar varken syndens storhet eller nådens rikedom. Inget som utmanar.

Och inget verkligt evangelium. Slutsumman av mycken förkunnelse idag blir ofta: ”försök vara så snäll du bara kan”.

Men Kristi förkunnelse verserna innan texten räckte ut en hjälpande hand till förkrossade syndare som stapplade under syndens och skuldens tunga börda.  Till människor som av lagens förkunnelse upplevt att helvetet låg öppet för deras fötter, till människor som hungrade och törstade efter rätfärdighet hade Kristus ropat:

”Om någon törstar, så kom till mig och drick! Den som tror på mig, ur hans inre skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger” (v.37, 38)

Lagförkunnelse i all ära, men när Guds lag visat att vi är skyldiga så måste man också visa att det finns nåd, det finns förlåtelse hos Kristus. Det finns någonstans att vända sig, när man insett att man inte klarar av att uppfylla lagens bud. Jesus Kristus är den som går i vårt ställe till ett kargt träkors för att betala vår skuld inför Guds lag genom sitt lidande och sin död. Hos honom finns förlåtelse. ”Kom till mig och drick”, hade han förkunnat för pilgrimsskaran som nyligen i templet hade sjungit ”Ni skall ösa vatten med fröjd ur frälsningens källor” (Jer.12: 3)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar