söndag 4 september 2011

Diskussionen som tar bort undret


 ”En sabbat undervisade Jesus i en av synagogorna.  Där fanns en kvinna som hade haft en sjukdomsande i arton år. Hon var krokryggig och kunde inte räta på sig. När Jesus såg henne, kallade han henne till sig och sade till henne: "Kvinna, du är fri från din sjukdom", och så lade han händerna på henne. Genast rätade hon på sig och prisade Gud. Men synagogföreståndaren blev upprörd över att Jesus botade på sabbaten, och han sade till folket: "Sex dagar skall man arbeta. Kom därför och bli botade på dem och inte på sabbaten." Då svarade Herren honom: "Ni hycklare! Löser inte varenda en av er på sabbaten sin oxe eller åsna från krubban och leder bort och vattnar den? Men denna kvinna, en Abrahams dotter som Satan har hållit bunden i arton år, borde hon inte få bli löst från sin boja på sabbaten?"(Lukas 13:10ff.)

 Nu ska man inte ifrågasätta synagogföreståndarens motiv. Den som kritiserar har inte med nödvändighet onda motiv, det kan hända att han brinner av iver för religionen. Gud hade gett folket sabbaten och det var deras olydnad för Guds lag som hade lagt deras land och templet i romarnas hand. Ivern för lagen var en iver för Gud.

Men den religiösa ivern är fixerad vid yttre bestämmelser och ser inte till lagens hjärta. Enligt de äldstes stadgar fick man ge sina djur mat på sabbaten (Shabbath 5:1, Erubin 20b, 21a) Men att lindra lidandet fick man inte. Man fick inte hjälpa sin granne om det inte var en livshotande situation (Mishna Yoma 8:6). Men de äldstes stadgar var inte Bibeln. Det var människobud.

Jesus avslöjar hyckleriet i människobuden:

Då svarade Herren honom: "Ni hycklare! Löser inte varenda en av er på sabbaten sin oxe eller åsna från krubban och leder bort och vattnar den? Men denna kvinna, en Abrahams dotter som Satan har hållit bunden i arton år, borde hon inte få bli löst från sin boja på sabbaten?" (Luk. 13:15 - 16)

Intressant är att synagogföreståndaren talar till folket, inte till Jesus.

”Synagogföreståndaren blev upprörd över att Jesus botade på sabbaten, och han sade till folket: "Sex dagar skall man arbeta. Kom därför och bli botade på dem och inte på sabbaten." (v.14)

Han förstod att det inte skulle vara lönt att ge sig in i en diskussion med Jesus. Därför förtalar han Jesus inför folket.  En helt annan inställning ska råda bland Jesu lärjungar. Här ska man tala inte om varandra, utan med varandra. Jesus säger i Matteus 18:

”Om din broder har begått en synd, så gå och ställ honom till svars enskilt, mellan fyra ögon. Om han lyssnar på dig, har du vunnit din broder.” (Matt. 18:15) 

Borta är Guds under, borta är ett underbart vittnesbörd om Kristi Gudom, om hur Gud kommer till oss, om att Jesus är den Messias som kom för att ge de blinda syn, ge de döva hörsel och få de lama att hoppa som hjortar. Kvar är en meningslös diskussion om de fariseiska rabbinernas tolkning av sabbatsbudet. Märker vi hur snabbt det går?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar