onsdag 1 december 2010

Se Guds Lamm


Dagen innan hade Johannes Döparen döpt Jesus Guds Son. Han hade bekännt för sina lärjungar:

”mitt ibland er står en som ni inte känner,  han som kommer efter mig. Jag är inte värd att knyta upp remmen på hans sandaler." (Johannes 1: 26, 27)

Idag står Döparen med två av sina lärjungar och pekar på Jesus med orden:

Se Guds lamm!"

Tänk ett sånt underbart vittnesbörd Döparen ger! Det innehåller hela evangeliet i tre ord. Att peka på Kristus med dessa tre ord är en huvudsumman av vad den kristna Kyrkan är sänd att predika.

Hon är inte sänd att vara ett sorts världssamvete eller en institution eller en uppfostringsanstalt, hon är sänd att peka på Jesus och vittna att han är Guds Lamm.

Nu är det ju inte säkert att alla människor förstår vad det betyder att Jesus är Guds Lamm. Därför får man förklara orden grundligt och ingående.

De två lärjungarna som Döparen hade vid sin sida förstod vad ett lamm hade för andlig betydelse för en jude. De hade lärt sig i profeten Moses skrifter att man skulle offra ett lamm för synder man begått (3 Mos. 4:27-35). Varje påsk slaktade varje judisk familj ett lamm och strök dess blod över dörrposterna, som en påminnelse om hur Gud lät hemsökelsen gå förbi de hem av Israels barn som hade gjort samma sak i Egypten (2 Mos. 12:3ff) och i profeten Jesajas bok hade Gud talat om en person som skulle komma som var lik ett offerlamm:

Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade. Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade HERREN på honom.  Han blev misshandlad, men han ödmjukade sig och öppnade inte sin mun. Lik ett lamm som förs bort till att slaktas, lik ett får som är tyst inför dem som klipper det, så öppnade han inte sin mun.” (Jes. 53:5 - 7)

Innebörden i Döparens ord var alltså inte obekant för de två lärjungar han hade med sig. Dagen innan hade han förklarar mer ingående vad detta Guds Lamm hade för uppgift med orden:

Se Guds lamm, som tar bort världens synd.” (v. 29)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar