fredag 17 december 2010

Människors idéer förändras Guds Ord består


Jesus sade:

”Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda. Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett.”

Det var också skälet till varför Martin Luther började predika mot avlaten och ville reformera kyrkan. För att föra henne tillbaka till vad hon alltid tidigare trott på: den heliga Skrift.

Det romerska påveväldet hade fört kyrkan bort från Skriften till mänskliga traditioner om succession, om klosterväsende, om frälsning genom gärningar, botgöring och om celibat.

Inte ett enda ord i den heliga boken ville Luther vika ifrån. Allt Gud har talat är sant.

Så vart har kyrkan hamnat idag?

Säger inte folk att man inte längre kan tro på äktenskapet? Har inte samhället lärt oss att man måste acceptera t.o.m. homosexualitet som något fullkomligt normalt? Får man inte lära sig i skolan att det är helt okay att ha prova på att ha sex innan man gift sig? Inte kan man väl hävd idag att man inte får gifta sig om man tröttnat på den man lovat evig trohet? Har inte vetenskapen lärt oss att Bibeln har fel när den säger att världen skapades på sex dagar. Vet vi inte numera att det tog miljontals år för världen att bli vad den är idag, med djur och växter? Ska inte kvinnan ha rösträtt i kyrkan precis som hon har rösträtt i samhället?

Nej och åter nej. Det enda vi kan lära oss om dessa saker av människor, av samhället, av vetenskapen och av skolan är att ”himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav inte en prick i lagen förgå”

Himmel och jord förgår. Människors idéer och tankar har en begränsad livslängd. Teorier och idéer kommer och går. Att man idag tycker att man kan leva fritt sexuellt är ingen ny idé. I romarriket var det vanligt att man hade orgier med en hela massa individer och homosexualitet förekom också. Sokrates hade för över 2000 år sedan troligen sex med en man: Alkipiades. Men den trenden försvann efter några århundraden för att dyka upp igen på 1900-talet.

Det fanns andra teorier om hur livet kom till före Charles Darwin. Jean-Baptiste Lamarck trodde att egenskaper som man tillägnade sig i livet gick i arv. Giraffen fick sin långa hals för att mer korthalsade djur sakta, sakta dragit ut sin hals under livet. Darwinisterna skrattar idag åt Lamarck. Utvecklingsläran är en teori som är populär idag. Om 100 år kanske man har en annan teori.

Människors idéer kommer och går; teorier, ideal, funderingar, moraliska ideal. Men Guds Ord, den sanning som Gud gett oss i den heliga Skrift består.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar