lördag 25 december 2010

Julens evangelium förkunnar det sanna Ljuset !


"I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud.  Han var i begynnelsen hos Gud.  Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. En man trädde fram, sänd av Gud. Hans namn var Johannes. Han kom som ett vittne för att vittna om ljuset, för att alla skulle komma till tro genom honom. Själv var han inte ljuset, men han kom för att vittna om ljuset.  Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen. Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, och världen kände honom inte. Han kom till sitt eget, och hans egna tog inte emot honom. Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja utan av Gud. Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning."

Det  sanna Ljuset som kom till vår värld ersätts ofta
Det är ganska få svenskar som inte firar jul. De flesta vill göra något speciellt på julafton tillsammans med familj och vänner och så inramar man denna helg med julglitter, pynt och ljus. Framförallt har det blivit en ljusens högtid. Aldrig ser man väl så mycket ljus som just kring jul. Man ska vara glada för att det är glädjens högtid. Man försöker effektfullt att saluföra en konstgjord glädje framför den sanna glädjen. Man vill ha konstgjorda ljus som brinner ut och slocknar framför det eviga Ljuset som aldrig slocknar.

Ändå hade denna högtid en gång infört för att fira just det sanna Ljusets och den sanna glädjens inträde i världen. Kristus Jesus är det sanna Ljuset och i honom finns den sanna glädjen. Men när jag skulle köpa julkort så fick jag besöka fyra olika affärer med hundratals olika julkort innan jag hittat ett julkort som överhuvudtaget hade något med julens verkliga innehåll att göra: Kristus, Guds evige Son är född till vår värld.

Man vill ha glädje. Men inte en glädje över syndernas förlåtelse genom Jesus Kristus, man vill ha ljus, men inget Ljus som lyser upp och driver bort syndens och skuldens mörker.

Julen förläggs av tradition till midvintersolståndet, d.v.s. en tid då Sverige är ovanligt mörkt. Men mitt i detta mörker, både fysiskt och andligt, vill vi lyfta fram det sanna och verkliga ljuset som upplyser våra mörka själar.

I några få, korta ord berättar Johannes om mysterier som det skrivits tjocka böcker om och som teologer i århundraden har försökt formulera i teser. Han kallar Kristus Ordet därför att Han är den fulla och slutgiltiga uppenbarelsen av Guds outgrundliga väsen. Vi använder ord för att beskriva hur saker och ting ser ut. Kristus är Ordet därför att när vi ser på Honom så ser vi hur Gud ser ut.

Det  sanna Ljuset som kom till vår värld  är sann Gud av evighet
Han var i begynnelsen, säger Johannes och avslöjar därigenom för oss att Kristus funnits före allt som skapats. I begynnelsen är beskrivningen av evigheten. I begynnelsen, före allt skapat fanns bara Gud, och nu förklarar texten att Ordet, d.v.s. Kristus var Gud. Han var ingen annan än Gud, han var inte skapat, han hade inte tillkommit vid en särskild tidpunkt, utan är den som fanns av evighet som sann Gud.

Samtidigt låter oss Johannes inte utesluta att bredvid Sonen fanns Fadern som också är Gud. "han var i begynnelsen hos Gud". Tänk så kort och utan förklaringar Johannes ger oss treenighetens mysterium. Han försöker inte förklara hur Sonen som är Gud, samtidigt kunde vara hos Gud. Därför skall inte heller vi försöka förklara det. Gud är en, men han är samtidigt tre: Fadern, Sonen och den helige Ande. Det finns bara en Gud, men Gud är tre personer. Han har bara en natur, men Han är Fadern, Sonen och den helige Ande.

Att Ordet eller Kristus inte är en mindre Gud visar Johannes i vers tre när Han tillskriver Kristus det verk som bara Gud ensam kan utföra.

"Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till."

Denna sanning ryggar somliga tillbaka inför, när de skådar Jesusbarnet i krubban. Kan verkligen denne Kristus vara så stor Skapare som Gud själv? Javisst, Han är ju Gud själv! Och Paulus upprepar det lika tydligt:

"i honom skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och herradömen, makter och väldigheter. Allt är skapat genom honom och till honom." (Kol. 1:16)

"Av honom, genom honom och till honom är allting." (Rom.11:36) 

För att ingen skall missförstå att Kristus är den allsmäktige Skaparen så upprepar texten:

"utan honom har inget blivit till, som är till."

Om vi ser runt oss i skapelsen; jorden, naturen, människorna, djuren, växterna, alla miljontals stjärnor: Kristus har gjort allt detta. Han har skapat allt: "utan honom har inget blivit till, som är till."

Det  sanna Ljuset som kom till vår värld kom till mörkret

Men allt det Gud gav den första människan kan vi inte se nu. Vad menar jag med det egentligen? Gud skapade allt läser vi i första Mosebok, och när Gud skapat allt så läser vi efter varje skapelsedag: "Och Gud såg att det var gott".

Men idag när vi ser oss om i världen eller lyssnar på nyheterna så ser vi inte att allt är gott. Nej, vi ser istället krig och sjukdomar, svält och lidande, vi ser hat och bitterhet, själviskhet och omoral.

När djävulen drog in synden i världen genom Adams synd så förstördes det andligt och moraliskt goda som Gud skapat. Gud hade skapat allt ljust och gott, men nu föll mörkret över världen.

Den andra generationen efter skapelsen sker det första brodermordet, människan började dyrka sig själv och avgudarna och byggde sig ett torn för att visa upp sin självständighet gentemot den Skapare som av kärlek gjort allt för människan.

De flesta av oss är ärliga nog att erkänna att världen trots allt inte är så ljus som vi önskar, och när Guds heliga lag, som talar om hur Gud vill att vi skall vara, får avslöja våra hjärtan, så kanske några  av oss t.o.m. erkänner att mörkret inte bara finns utanför oss, utan också i våra hjärtan. Vi får inte frid och ro om vi lyssnar på vårt hjärta, utan tvärtom, det är då som vi bli riktigt oroliga. "Vad har jag egentligen gjort mot Gud och min medmänniska? Jag har nog inte levat som jag borde."

Just för att man blir så orolig så tänder många människor upp konstgjorda ljus för att skingra lite av det mörker som oroar våra vilsna själar. Man försöka glömma den djupa ångesten över synden, skulden och olydnaden inför Gud om man får glädja sig med några vänner för en stund.

Man människans alla försök att döva sin smärta är bara konstgjord andning, surrogat och inte verklig medicin. Och skrattet, som inte bottnade i den verkliga glädjen, får ,om man är ärlig inför ovissheten inför livets slut, bara en bitter eftersmak.

Det  sanna Ljuset som kom till vår värld  är för oss syndernas förlåtelse genom Jesus Kristus
Tänk då ett sådant fantastiskt, underbart och glädjande budskap julens evangelium, julens budskap ger oss i dagens text när den säger om Kristus:

"I honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det... Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen. "

Vi konstaterade att vi inte har ljus utan mörker i oss själva. Vi misslyckas ofta och gör oss själva, Gud och våra medmänniskor illa. Men precis som ljuset som gör natten till dag inte bara finns där, utan kommer från en källa: vår sol, så kommer det sanna andliga ljuset inte heller från oss själva; det finns inte inom oss, utan det kommer från Honom som skapat allting, Honom som har livet och ljuset i sig själv: Kristus Jesus.

"I honom var liv, och livet var människornas ljus... Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen. "

Om vi förstår vad som är vårt verkliga problem, vårt andliga och moraliska mörker, och om vi förstår att Kristus kom till vår värld, inte i första hand som lärare, utan som Frälsare, då förstår vi också vad det sanna ljuset innebörd, då förstår vi att det inte handlar om ett filosofiskt, esoteriskt eller mystiskt ljus.

Det andliga mörkret i vår värld och i våra hjärtan är ju synden och skulden som skiljer oss från Gud. Men det mörkret fanns inte hos Kristus, eftersom han aldrig hade begått någon synd. Inte ens hans motståndare lyckades ju med att överbevisa honom om synd (Joh.8:46). Kristus var fullkomlig rättfärdig och helig inför Gud, han uppfyllde den lydnad Gud hade rätt att kräva av människan.

Nu säger texten att detta ljus skulle komma människorna till del, vi skulle få bli delaktiga av detta ljus.

"Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen."

Hur gick det till? Ja, Bibeln berättar att den evige Gudasonen uppslukade allt vårt mörker i sin person, han tog vår synd på sig när han gick mot korset. Och den rättfärdighet, den lydnad som Han uppvisade inför Gud, den tillräknade han oss. Det är så alla människor får sant ljus i sina hjärtan. När hans frälsning får komma till oss, när vi får veta att våra synder är förlåtna så har ljuset kommit till oss.

Men är det så fantastiskt då? Ja, är det inte fantastiskt att veta att man inte behöver vara rädd för döden därför att inget längre skiljer oss från Gud? Är det inte fantastiskt att veta att vi äger himlen, vi får vara Guds älskade barn , inte på grund av vår lydnad, utan på grund av Hans lydnad? Är det inte sann glädje att få veta att jag har evigt liv som en fri gåva genom Jesus Kristus? Är inte detta sann julglädje?

Ja, visst är det så. Och det är en sann julglädje som man får bära med sig hela året.

Det är ju detta änglarna förkunnar för oss denna juldag:

"Var inte förskräckta! Se, jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket.  Ty i dag har en Frälsare blivit född åt er i Davids stad, och han är Messias, Herren." (Luk.2:10,11)

Detta ljus, ljuset som strålar ut från Kristus, skall vi låta skina ut, också idag i vår församling. Johannes säger:

"ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det."

Det  sanna Ljuset som kom till vår värld  har inte övervunnits av mörkret
Hur ofta har inte mörkrets försökt utsläcka det skinande ljus. Försök har gjort alltsedan Herodes försökte döda Jesusbarnet genom att döda alla nyfödda i Betlehem. Försök görs också idag när kyrkor och samfund istället för att predika Kristus till frälsning och salighet för evangeliet till en social appell, till bara en gullig berättelse eller till en moralpredikan.

Men mörkret har inte övervunnit ljuset i evangelium. Än idag finns dessa envisa bibeltrogna förkunnare som söndag efter söndag predikar om ett ljus som lyser för oss som vandrar i mörkret och Gud tröstar oss genom aposteln Paulus:

"Så mycket fastare står nu det profetiska ordet för oss, och ni gör rätt i att hålla er till det som till ett ljus som lyser på en mörk plats, tills dagen gryr och morgonstjärnan går upp i era hjärtan. (2Petr.1:19)

Det  sanna Ljuset som kom till vår värld tas inte emot av de flesta
Men dagens text lär oss också att det finns en tragik i den situation människan försatt sig i:

"Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, och världen kände honom inte."

Trots att vi lärt oss att: "I honom var liv, och livet var människornas ljus...Det sanna ljuset...ger ljus åt alla människor", så vandrar de allra flesta i mörkret, även de som blivit belyst av Honom, även många som fått del av det glada budskapet.

Tommy Körberg sjöng i Bingolottos TV-program en vecka före jul: "Kristus till jorden är kommen, eder är en Frälsare född". Men tog Körberg själv, och TV-programmets miljontals tittare orden till hjärtat så att de mynnade ut i en hjärtats bekännelse: "Kristus är min Frälsare", eller fick detta underbara budskap rinna av, som man tömmer vatten på en gås?

"Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, och världen kände honom inte.", säger dagens text.

Men ännu mer tragiskt är att det folk som i över tusentals år genom de heliga profeterna ständigt blivit påminda om att Han skulle komma inte tar emot honom när han kommer.

"Han kom till sitt eget, och hans egna tog inte emot honom."

Israel hade blivit utvalt som Guds egendomsfolk, de hade till skillnad från alla andra folk på jorden fått Guds profeter och präster utsända av Gud själv. Och när Kristus, den som judarnas skrifter talat om från första bibelboken till den sista ,kommer så är han en man av folket, han bär inte bara Abrahams, Isaks och Jakobs blod i sina ådror, utan också kung Davids och Isais.

"Han kom till sitt eget, och hans egna tog inte emot honom."

Det  sanna Ljuset som kom till vår värld skapar än idag Guds barn
Men Gud gav inte upp. Fastän världen och egendomsfolket som helhet valde att förkasta så samlar Gud än idag sina barn både bland judafolket och bland hedningarna.

Hade inte Guds "Men", Guds tålamodiga kärlek, funnits hade ljuset för länge sedan vikit från jorden.

"Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. "

Det är därför vi så envist fortfarande vill predika om att Jesus Kristus världens Frälsare kommit till vår värld för natt bära synden och sona synden, därför att Guds ljus genom Jesus Kristus än idag lyser upp hjärtan här ibland oss.

Kristus botade tio spetälska. Men bara en av dem vände tillbaka för att tacka dem. Vi tänker envist fortsätta att tala om för människor att Jesus blivit slagen, torterad, korsfäst och uppstånden för deras skull och att alla människors synder är sonade och betalda genom hans blod, även fast nio kanske otacksamt går bort. Om den tionde kanske Gud kommer att säga:

"åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn."

Precis som Kristus i kärlek aldrig ger upp, så skall inte heller vi ge upp, även när de andra hade gått bort så har Kristus dem fortfarande i tankarna

"Blev inte alla tio rena? Var är de nio?" (Luk.17:17)

Gud "vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen." (1Tim.2:4)

I praktiken blir det ju inte så. Man när vi ger människor ljuset, det livgivande budskapet om Jesus Kristus, så skall vi inte ha för våra ögon våra egna spekulationer om vem som är utvald eller inte, utan bara Guds allmänna nådevilja. Kristus är ju inte kommen i världen som Frälsare bara för dem som redan tror. När Körberg sjunger i sången "O Helga natt" sjunger "Eder är Frälsaren född", så är det verkligen ett budskap som gäller alla människor, och som vi ännu mer kraftfullt skall predika, och som Gud vill att alla människor skall tro och ta till sina hjärtan.

Har Guds Ande genom Ord och sakrament överbevisat oss om att vårs synder är förlåtna genom Jesus Kristus så har det sanna ljuset verkligen gått upp i våra hjärtan.

”åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar