fredag 3 december 2010

Var bor du ?


"Se Guds Lamm!"

Dessa ord borde räcka för att vi skulle tro på Kristus och bli hans lärjungar. Men det är inte alltid vi tror och tar emot omedelbart ibland måste orden få sjunka in, de behöver upprepas och förankras. Ännu var inte allt självklart för de två lärjungar som hittils följt Johannes Döparen.

”De båda lärjungarna hörde vad han sade och följde Jesus. Jesus vände sig om, och när han såg att de följde honom, frågade han dem vad de ville. De svarade: "Rabbi" - det betyder lärare - "var bor du?"

Jesus vänder sig om och märker att männen följer efter honom.  Han frågar vad de vill.

Det är en nyttig fråga. Vad vill ni? Vad vill du? Vad har du för motiv? Den behöver vi ställa oss ibland. Går allt bara av farten? Har vi egentligen förstått varför vi går efter Jesus? Har vi förstått varför vi behöver ett offerlamm? Har vi förstått att det är våra synder som drev Jesus upp på korset?

Nu hade Döparen redan talat om för sina lärjungar att Kristus är Guds Son (Joh 1: 34), ändå är de försiktiga i sina föreställningar och inleder sin dialog med honom genom att artigt hälsa honom: ”Rabbi”, ett ord för lärare.

Men när han frågar vad de vill, så ger de ett svar som kanske kan verka underligt: ”Var bor du?”

Men det är kanske den respekt och ödmjukt de visar. De vill veta mer om honom, men de vill inte bjuda in sig, inte tro sig kunna göra anspråk på att få ett samtal med honom som deras förra lärare sade sig inte var värdig att knyta upp sandalremmarna på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar