onsdag 8 december 2010

Fylla ett kärl till kanten

Jesus säger:

Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda.”

Ordet fullborda har innebörden: att fylla ett kärl till kanten. Kärlet här är det skrivna ordet: lagen och profeterna. När det kärlet är fyllt, så har det som Ordet beskriver gått i fullbordan, i uppfyllelse. Jesu uppdrag var att fullborda lagen och profeterna, inte till en del, utan helt och hållet.

Hela hans uppdrag ryms i ordet ”kommit”. Hans kommande är hans uppdrag alltifrån födelsen, hans liv, hans död, hans uppståndelse, hans verk i kyrkan och hans återkomst.

När Jesu utfört sitt verk så har gamla testamentet gått i uppfyllelse,

Betydelsen är alltså inte att Jesus avslutar vad GT påbörjat. GT är redan fullkomligt, det beskriver vad Jesu uppdrag är. Det behöver inget tillägg eller borttagande. Det behöver bara fyllas med att Jesus utför det GT sagt att han ska göra.

Att fullborda betyder inte heller att GT innehåller liksom fröet eller begynnelsen och att Jesus förfinar allt det ofullkomliga till något fullkomligt. Det betyder inte att Jesus ger den rätta andliga förklaringen till allt dunkelt. Han själv hävdar att allt finns där. Han lägger ingenting till. Han visar bara på det som redan finns där, och menar att Moses och Abraham omfattade samma tro som han själv förkunnar. Jesus lyfter fram gamla testamentets budskap, som var och en hade tillgång till, mot rabbinernas förvanskningar.

Det är inte så att Jesus kommer med det nya, ett nytt kärleksbud, som skulle ersätta lagen och profeterna. Kärleksbudet kommer ju från Moses själv.

Hjärtat i betydelsen av fullkomna vilar i:

jag har kommit”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar