torsdag 12 maj 2011

Vill du?

Mannen hade varit sjuk i 38 år. Han var förlamad och kunde alltså inte gå. Hur länge han legat vid dammen vet vi inte.

Vi läser idag:

Då Jesus såg honom ligga där och visste att mannen hade varit sjuk så länge, sade han till honom: "Vill du bli frisk?" (Joh 15:6)

Vi kanske tycker att det är en underlig fråga. Man kanske tänker att om man är sjuk, så vill man bli frisk. "Man borde vilja bli frisk om man ligger vid en hälsokälla." Men Jesus frågar:

"Vill du bli frisk?" (Joh 15:6)

På samma sätt hade Jesus frågat den blinde Bartimeus: ”Vad vill du att jag ska göra för dig?” (Mark 10: 51)

Men frågan: "Vill du bli frisk?" (Joh 15:6) är ändå inte så underlig. Många av de som var handikappade hade sin försörjning av att tigga. Det var en inkomst, och vissa försörjde kanske sin familj eller anhöriga på det sättet. Somliga hade kanske inte gjort något annat och kunde inget annat. Det skulle vara en stor omställning för de att lägga om livsstil. I vissa fattliga länder så finns det till och med vuxna som gör sina barn handikappade för att få en inkomst till familjen. Det låter fruktansvärt, men vi har mera näraliggande exempel. I Uppsala och Stockholm användes enarmad tiggare av en kriminell liga för att tigga pengar.

Vill du bli frisk? Säger Jesus.

En korkad fråga, och ändå inte.

Om vi frågar folk: Vill du ha förlåtelse? Är svaret alltid så självklart? Förlåtelse från Gud, försoning, upprättelse från synden, nåd och frälsning? 

Ibland kanske vi inte tänker på att svaret inte är så självklart. Om man tar emot förlåtelse så erkänner man ju därigenom att man är en syndare, om man tar emot försoningen, så erkänner man att man är oförsonad med Gud, att man vänt honom ryggen, om man tar emot upprättelse, så erkänner man att man fallit, fallit av från vägen, Guds väg, Guds sanning. Om man erkänner att man behöver nåd, så erkänner man att man är skyldig och erkänner man att man behöver frälsning, räddning, så erkänner man att man inte kan hjälpa sig själv.

Men det är precis så. Vi har alla felat inför Gud, vi har vänt Gud ryggen, vi har fallit och vi kan inte hjälpa oss själva. Alla har syndat, säger Bibeln.

Vill du bli frisk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar