måndag 9 maj 2011

Synd är mycket mer


När folk i allmänhet tänker på synd så associerar man oftast till den sexuella synden. Men Paulus visar att köttets gärningar är mycket mer än så. Också avgudadyrkan kommer från köttet, ja inte bara det, avundsjuka, gräl, splittringar och t.o.m. villoläror. 

Det är ju vanligt idag att man säger att andra läror bara handlar om att man tolkar på olika sätt, att man förstått saker på olika sätt, att man berikar varandra genom att framställa Bibeln på lite olika sätt. Men Bibeln säger här att villoläror kommer från vår syndiga natur. Man får aldrig ursäkta någon som talar i strid med den heliga Skrift.

Allvarliga kristna brukar i allmänhet uppröras över äktenskapsbrott och homosexualitet. Och det är helt riktigt. Men låt oss inte glömma att det också är synd och köttets gärningar att vi grälar och är avundsjuka på varandra. 

Lagen rör inte bara det uppseendeväckande, utan också mycket sådant som vi kanske vant oss vid och som vi lätt tror är helt naturligt och acceptabelt. Men vi ska aldrig nöja oss med att vi dras med dåligt humör och grälar titt som tätt. Det är köttets gärningar som vi måste korsfästa. Vi vet att alkohol i sig inte är synd. Men Skriften tillåter aldrig en kristen att leva i fylleri.

Såvitt Anden finns hos ett Guds barn finns en kamp mot köttet. Den som gett upp inför köttet och inte bekymrar sig för sin synd, utan ger den fritt spelrum kan inte vara ett Guds barn.

”de som lever så skall inte ärva Guds rike”, säger Gud genom aposteln Paulus.

Därför behöver vi Jesus som offrats för våra synder och ger oss förlåtelse. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar