söndag 8 maj 2011

Fiende på insidan

Köttets gärningar är uppenbara: de är otukt, orenhet, lösaktighet, avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror, illvilja, fylleri, utsvävningar och annat sådant. Jag säger er i förväg vad jag redan har sagt: de som lever så skall inte ärva Guds rike.” (Gal. 5: 19-21)

Paulus börjar med att ge oss en lista på vad som kommer från vår syndiga natur. Listan är inte alls uttömmande. Men man kan dela in dessa i fyra grupper. Sexuella synder: otukt, orenhet och lösaktighet. Religiösa synder: avgudadyrkan svartkonst och villoläror. Sociala synder: fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar och illvilja, samt synd som har med starka drycker att göra: fylleri och utsvävningar,

Alla dessa synder är någonting som kommer från vår egen natur. Paulus kallar dessa: köttets gärningar. Det är alltså ingenting som kommer utifrån och läggs på oss. Även om vi skulle spärra in oss i en liten klostercell och bara läsa Bibeln och be, så skulle synden anfalla oss. Därför att den anfaller oss inte bara utifrån, från världen,  utan också inifrån, från vår egen natur.

Därför behöver vi Jesus som offrats för våra synder och ger oss förlåtelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar