måndag 2 maj 2011

Vad lagen kunde och inte kunde


Lagen kan inte skapa andligt liv, även fast Lagens bokstav har en gudomlig härlighet i sig. Paulus säger på ett annat ställe om Lagen:

Redan dödens ämbete, som med bokstäver var inristat på stenar, framträdde i sådan härlighet att Israels barn inte kunde se Moses ansikte för dess strålglans” (2 Kor. 3:7)

Lagens bokstäver som var skrivna av Gud själv på de tiobudordens tavlor kunde berätta om Guds vilja, med de kunde inte skapa något andligt liv. Eftersom de avslöjade oss som syndare så kunde de bara döda. De var inte döda i sig själva, men de kunde döda oss, vår självtillit, vår stolthet, vår egenrättfärdighet vår präktighet, vår självgodhet och skriva dödsdomen för våra samveten, att vi är skyldiga, och syndens lön är ju döden, säger Skriften (Rom.6: 23).

Men när Guds Ande genom evangelium visar oss att Kristus är korsfäst i vårt ställe och att vi är rättfärdiggjorda genom honom och när vi tror det, så skriver Guds Ande in Kristus i våra hjärtan så att Paulus kan säga att vi är ”ett Kristusbrev… skrivet inte med bläck, utan med den levande Gudens Ande, inte på tavlor av sten utan på tavlor av kött, på människohjärtan”. (2 Kor.3:3)

Han säger ”Han har gjort oss dugliga till att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstavens utan Andens. Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv. (2 Kor.3: 6)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar